zamknij

Jaja w koszulakach

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z sosem meurette
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Moje smaki". Michel Moran. Wydawnictwo MUZA S.AJaja w koszulakach

Składniki

  • 8 bardzo świeżych jaj
  • 2 szalotki
  • 100 g boczku bez skóry
  • 750 ml czerwonego wina z dużą ilości taniny (czerwone wino burgundzkie lub Syrah)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 125 g masła
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 gałązki niekarbowanej pietruszki
  •  sól pieprz
0
0

 

Pomysły, porady uwagi od Michel Moran:

- Przed dodaniem do sosu boczku, można sparzyć go wrzątkiem.

- Uważam, że sos meurette jest niezwykle smaczny, a dzięki swoje prostocie - wymaga niewielkiego wysiłku - jest doskonały. Sądzę, że nie należy go niczym wzbogacać, choć czytelnik zapewne znajdzie przepisy zalecające użycie tymianku, liścia laurowego, na nawet pieczarek albo białej cebuli.

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój w niewielką kostkę.
  • Obierz i drobno pokrój szalotki
  • Obierz i posiekaj czosnek. Oberwij liście pietruszki, drobno posiekaj.

Przygotowanie sosu meurette (czyt. moet):

  • Na wolnym ogniu rozpuść w rondelku 30 g masła.
  • Dodaj pokrojone szalotki i boczek.
  • Smaż ok. 10 min, ale nie zrumień ich.
  • Dodaj bulion i 500 ml czerwonego wina.
  • Na wolnym ogniu odparuj 2/3 płynu
  • Tuż przed podaniem dodaj pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła. , wymieszaj rózgą do ubijania piany.

Przygotowanie jaj w koszulkach:

  • W dużych garnku zagotuj litr wody, 250 ml wina i ocet.
  • Każde jajko wbij do osobnego naczynia.
  • Delikatnie przelej jedno jajko do gotującej się wody i pozostaw w niej prze 3- 4 min. Abu jajo po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
  • Wyjmij jajko i odsącz na papierze kuchennym.
  • Każde jajko ugotuj oddzielnie.
  • Przygotuj tosty i natrzyj je czosnkiem. Na wierzchu każdego połóż po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblej je sosem meurette.

 

Przepis Michela Moran z jego książki "Moje smaki" (wydawnictwo MUZA S.A)



Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix