zamknij

Jaja w koszulakach

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z sosem meurette
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Moje smaki". Michel Moran. Wydawnictwo MUZA S.AJaja w koszulakach

Składniki

  • 8 bardzo świeżych jaj
  • 2 szalotki
  • 100 g boczku bez skóry
  • 750 ml czerwonego wina z dużą ilości taniny (czerwone wino burgundzkie lub Syrah)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 125 g masła
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 gałązki niekarbowanej pietruszki
  •  sól pieprz
0
0

 

Pomysły, porady uwagi od Michel Moran:

- Przed dodaniem do sosu boczku, można sparzyć go wrzątkiem.

- Uważam, że sos meurette jest niezwykle smaczny, a dzięki swoje prostocie - wymaga niewielkiego wysiłku - jest doskonały. Sądzę, że nie należy go niczym wzbogacać, choć czytelnik zapewne znajdzie przepisy zalecające użycie tymianku, liścia laurowego, na nawet pieczarek albo białej cebuli.

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój w niewielką kostkę.
  • Obierz i drobno pokrój szalotki
  • Obierz i posiekaj czosnek. Oberwij liście pietruszki, drobno posiekaj.

Przygotowanie sosu meurette (czyt. moet):

  • Na wolnym ogniu rozpuść w rondelku 30 g masła.
  • Dodaj pokrojone szalotki i boczek.
  • Smaż ok. 10 min, ale nie zrumień ich.
  • Dodaj bulion i 500 ml czerwonego wina.
  • Na wolnym ogniu odparuj 2/3 płynu
  • Tuż przed podaniem dodaj pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła. , wymieszaj rózgą do ubijania piany.

Przygotowanie jaj w koszulkach:

  • W dużych garnku zagotuj litr wody, 250 ml wina i ocet.
  • Każde jajko wbij do osobnego naczynia.
  • Delikatnie przelej jedno jajko do gotującej się wody i pozostaw w niej prze 3- 4 min. Abu jajo po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
  • Wyjmij jajko i odsącz na papierze kuchennym.
  • Każde jajko ugotuj oddzielnie.
  • Przygotuj tosty i natrzyj je czosnkiem. Na wierzchu każdego połóż po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblej je sosem meurette.

 

Przepis Michela Moran z jego książki "Moje smaki" (wydawnictwo MUZA S.A)



Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix