zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Jajka pieczone na szczawiu i szczawiem faszerowane

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comJajka pieczone na szczawiu i szczawiem faszerowane

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g szczawiu
  • garść słonecznika łuskanego
  • 30 g pecorino
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • ok. 1 łyżka soli
0
6

Sposób przygotowania:

  • 2/3 szczawiu siekamy grubiej i mieszamy z łyżką roztopionego masła i solą.
  • Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika; dodajemy szczaw i przesmażamy kilka chwil, aż szczaw zmieni barwę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy szczaw Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyciągamy żółtka.
  • Ser ścieramy na drobnej tarce i połowę dodajemy do żółtek i reszty posiekanego szczawiu. Dodajemy łyżkę masła i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy białka i układamy do formy na podsmażony szczaw.
  • Posypujemy resztą startego sera i zapiekamy 15 minut w 220 stopniach

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kochanyptysiu

Wielki plus za wykorzystanie szczawiu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix