zamknij

Jajka po benedyktyńsku

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Dobry sposób na wykwitne śniadanie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNJajka po benedyktyńsku

Składniki

  •  listki rukoli
  • 1 jajko
  •  kromka chleba
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 duży plaster szynki
  •  na sos:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  •  sól, pieprz cayenne
0
0
  • Na patelni usmaż na chrupko plaster szynki oraz równocześnie opiecz kromkę bułki/chleba (odkrój górę i spód, pozostawiając tylko część z miękkim miąższem).
  • W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
  • Na grzance ułóż przysmażoną szynkę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz pieprzem cayenne. Podawaj od razu.
  • Sos holenderski:
  • Roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

Przepis autorstwa Agaty Jędraszczak.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix