zamknij

Jajka po benedyktyńsku

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
Dobry sposób na wykwitne śniadanie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNJajka po benedyktyńsku

Składniki

  •  listki rukoli
  • 1 jajko
  •  kromka chleba
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 duży plaster szynki
  •  na sos:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  •  sól, pieprz cayenne
0
0
  • Na patelni usmaż na chrupko plaster szynki oraz równocześnie opiecz kromkę bułki/chleba (odkrój górę i spód, pozostawiając tylko część z miękkim miąższem).
  • W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
  • Na grzance ułóż przysmażoną szynkę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz pieprzem cayenne. Podawaj od razu.
  • Sos holenderski:
  • Roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

Przepis autorstwa Agaty Jędraszczak.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix