zamknij

Jajka w złotym chlebie

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z jajami przepiórczymi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Kinga Paruzel | alebabka.blogspot.comJajka w złotym chlebie

Składniki

  • 3 jajka przepiórcze
  • kilka  kromek chleba pszennego tostowego
  • odrobina oleju rzepakowego
  • kilka plasterków szynki gotowanej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej kilka kropli oliwy i rozetrzyj po dnie foremki
  • Chleb tostowy obkrój dookoła, tak aby usunąć ciemną skórkę. W każdej kromce zrób dziurkę najlepiej metalową zakrętką z butelki np. po oliwie
  • Posmaruj go z góry pędzelkiem nasączonym olejem, a do wydrążonych dziurek włóż żółtko jajka przepiórczego. Zapiekaj 1-2 min, aż chleb będzie złoty
  • Przed podaniem udekoruj szynką i rzeżuchą, posyp żółtka solą i odrobiną pieprzu

 

Rady:

Aby łatwo wyjąć żółtko z małego jajka przepiórczego najlepiej natnij je w górnej części ostrym nożem.

Danie to możesz podawać z łososiem lub kiełkami.

Zamiast pieczywa tostowego możesz użyć brioszki.

* Przepis Kingi Paruzel z blogu alebabka.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Fajnie wyglądają :) Dobrze że smażone na oleju rzepakowym - jest najzdrowszy, bogaty w omega-3 i witaminę E.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ARCYDZIEŁO NA MIARĘ MASTER CHEFA

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          tvnpix