zamknij

Jajka w złotym chlebie

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z jajami przepiórczymi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kinga Paruzel | alebabka.blogspot.comJajka w złotym chlebie

Składniki

  • 3 jajka przepiórcze
  • kilka  kromek chleba pszennego tostowego
  • odrobina oleju rzepakowego
  • kilka plasterków szynki gotowanej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej kilka kropli oliwy i rozetrzyj po dnie foremki
  • Chleb tostowy obkrój dookoła, tak aby usunąć ciemną skórkę. W każdej kromce zrób dziurkę najlepiej metalową zakrętką z butelki np. po oliwie
  • Posmaruj go z góry pędzelkiem nasączonym olejem, a do wydrążonych dziurek włóż żółtko jajka przepiórczego. Zapiekaj 1-2 min, aż chleb będzie złoty
  • Przed podaniem udekoruj szynką i rzeżuchą, posyp żółtka solą i odrobiną pieprzu

 

Rady:

Aby łatwo wyjąć żółtko z małego jajka przepiórczego najlepiej natnij je w górnej części ostrym nożem.

Danie to możesz podawać z łososiem lub kiełkami.

Zamiast pieczywa tostowego możesz użyć brioszki.

* Przepis Kingi Paruzel z blogu alebabka.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Fajnie wyglądają :) Dobrze że smażone na oleju rzepakowym - jest najzdrowszy, bogaty w omega-3 i witaminę E.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ARCYDZIEŁO NA MIARĘ MASTER CHEFA

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          tvnpix