zamknij

Jajka w złotym chlebie

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z jajami przepiórczymi
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Kinga Paruzel | alebabka.blogspot.comJajka w złotym chlebie

Składniki

  • 3 jajka przepiórcze
  • kilka  kromek chleba pszennego tostowego
  • odrobina oleju rzepakowego
  • kilka plasterków szynki gotowanej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej kilka kropli oliwy i rozetrzyj po dnie foremki
  • Chleb tostowy obkrój dookoła, tak aby usunąć ciemną skórkę. W każdej kromce zrób dziurkę najlepiej metalową zakrętką z butelki np. po oliwie
  • Posmaruj go z góry pędzelkiem nasączonym olejem, a do wydrążonych dziurek włóż żółtko jajka przepiórczego. Zapiekaj 1-2 min, aż chleb będzie złoty
  • Przed podaniem udekoruj szynką i rzeżuchą, posyp żółtka solą i odrobiną pieprzu

 

Rady:

Aby łatwo wyjąć żółtko z małego jajka przepiórczego najlepiej natnij je w górnej części ostrym nożem.

Danie to możesz podawać z łososiem lub kiełkami.

Zamiast pieczywa tostowego możesz użyć brioszki.

* Przepis Kingi Paruzel z blogu alebabka.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Fajnie wyglądają :) Dobrze że smażone na oleju rzepakowym - jest najzdrowszy, bogaty w omega-3 i witaminę E.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ARCYDZIEŁO NA MIARĘ MASTER CHEFA

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix