zamknij

Jogurt domowy z gruszką z wina

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wyjątkowy deser, który zrobi wrażenie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSJogurt domowy z gruszką z wina

Składniki

  • 250 ml gęstego, domowego jogurtu
  • 60 g cukru
  • 10 ml wody
  • 2 gruszki
  • 250 ml czerwonego słodkiego wina
  • 3-4 cm kory cynamonu
  • 3 goździki
0
0
  • Gruszkę pokrój w plastry, a następnie w zapałkę. Wino podgrzej w rondelku z cynamonem i goździkiem, do wrzącego włóż pokrojone gruszki. Duś 2-3 minuty.
  • Gruszki osącz, ułóż w szklaneczkach lub pucharkach. Wino zredukuj na ogniu do połowy objętości.
  • Cukier z wodą praż w małym garnczku aż zrobi się karmel. Zdejmij z ognia.
  • Duży talerz posmaruj oliwą, za pomocą widelca nabierz karmelu i upuszczać po kropelce z widelca gdy zacznie się zestalać.
  • Resztę karmelu zmieszać ze zredukowanym winem. Wymieszaj, ewentualnie ponownie podgrzej by roztopić karmel. Wlej po 3 łyżki do każdej szklaneczki.
  • Na gruszkowe paseczki wyłóż jogurt, posyp zestalonymi kroplami karmelu.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix