zamknij

Jogurtowy placek z jabłkami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu:
Przepis od "MartaH"
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: MartaHJogurtowy placek z jabłkami

Składniki

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • bułka tarta do posypania formy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g cukru perlistego
  • 70 g masło
  • 40 g drobno zmielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 6  żółtek
  • 130 g cukru
  • 3  jabłka
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C
  • W rondelku rozpuść masło na małym ogniu
  • W misce dokładnie wymieszaj żółtka z cukrem a następnie wlej rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj
  • Dodaj zmielone migdały, mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i wszystko zmiksuj, aż ciasto będzie jednolite
  • Jabłka obierz, pokrój na małe kosteczki i wmieszaj delikatnie do ciasta
  • Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
  • Ciasto posyp cukrem perlistym
  • Piecz przez 30 minut. Wystudź w formie, następnie na kratce (użyliśmy formy prostokątnej o wymiarach 12 x 26 cm. Można użyć form o innych kształtach, ale nie większych od naszej, bo ciasto wyjdzie za niskie)
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mi osobiście ciasto niezbyt pasowało

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix