zamknij

Jogurtowy placek z jabłkami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu:
Przepis od "MartaH"
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: MartaHJogurtowy placek z jabłkami

Składniki

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • bułka tarta do posypania formy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g cukru perlistego
  • 70 g masło
  • 40 g drobno zmielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 6  żółtek
  • 130 g cukru
  • 3  jabłka
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C
  • W rondelku rozpuść masło na małym ogniu
  • W misce dokładnie wymieszaj żółtka z cukrem a następnie wlej rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj
  • Dodaj zmielone migdały, mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i wszystko zmiksuj, aż ciasto będzie jednolite
  • Jabłka obierz, pokrój na małe kosteczki i wmieszaj delikatnie do ciasta
  • Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
  • Ciasto posyp cukrem perlistym
  • Piecz przez 30 minut. Wystudź w formie, następnie na kratce (użyliśmy formy prostokątnej o wymiarach 12 x 26 cm. Można użyć form o innych kształtach, ale nie większych od naszej, bo ciasto wyjdzie za niskie)
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mi osobiście ciasto niezbyt pasowało

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix