zamknij

Kacze nóżki w sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Idealne połączenie mięsa i owoców podane na pietruszce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKacze nóżki w sosie śliwkowym

Składniki

  •  sól , pieprz
  • 2 kacze nóżki
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • 4 śliwki węgierki
  •  sól i pieprz
  • 500 g korzenia pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 2 gałązki tymianku
  •  gałka muszkatałowa
  • 1 jabłko
0
0
  • Z nóżek zdejmij skórę. Na suchej patelni obsmaż, aby zrobiły się rumiane. Podlej połową wina, zredukuj płyn o połowę. Dodaj posiekaną cebulę oraz przyprawy. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
  • Dodaj pokrojone w kostkę śliwki. Duś aż śliwki się rozlecą.
  • W tym czasie obierz pietruszkę, pokrój w krążki (jeśli duże korzenie to w półkrążki) i podduś na maśle aż będzie miękka. W międzyczasie dodaj tymianek i gałkę. Pod koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszaj i już nie podgrzewaj.
  • Nóżki wyjmij z sosu. Sos przelej (bez przypraw) do blendera i zmiksuj. Przecedź przez sito. Nóżki podaj na pietruszce, polane sosem.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Białe wino do kaczki? Coś mi tu nie pasuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      i brak skóry

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          tvnpix