zamknij

Kacze nóżki w sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Idealne połączenie mięsa i owoców podane na pietruszce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKacze nóżki w sosie śliwkowym

Składniki

  •  sól , pieprz
  • 2 kacze nóżki
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • 4 śliwki węgierki
  •  sól i pieprz
  • 500 g korzenia pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 2 gałązki tymianku
  •  gałka muszkatałowa
  • 1 jabłko
0
0
  • Z nóżek zdejmij skórę. Na suchej patelni obsmaż, aby zrobiły się rumiane. Podlej połową wina, zredukuj płyn o połowę. Dodaj posiekaną cebulę oraz przyprawy. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
  • Dodaj pokrojone w kostkę śliwki. Duś aż śliwki się rozlecą.
  • W tym czasie obierz pietruszkę, pokrój w krążki (jeśli duże korzenie to w półkrążki) i podduś na maśle aż będzie miękka. W międzyczasie dodaj tymianek i gałkę. Pod koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszaj i już nie podgrzewaj.
  • Nóżki wyjmij z sosu. Sos przelej (bez przypraw) do blendera i zmiksuj. Przecedź przez sito. Nóżki podaj na pietruszce, polane sosem.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Białe wino do kaczki? Coś mi tu nie pasuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      i brak skóry

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          tvnpix