zamknij

Kacze nóżki w sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Idealne połączenie mięsa i owoców podane na pietruszce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKacze nóżki w sosie śliwkowym

Składniki

  •  sól , pieprz
  • 2 kacze nóżki
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • 4 śliwki węgierki
  •  sól i pieprz
  • 500 g korzenia pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 2 gałązki tymianku
  •  gałka muszkatałowa
  • 1 jabłko
0
0
  • Z nóżek zdejmij skórę. Na suchej patelni obsmaż, aby zrobiły się rumiane. Podlej połową wina, zredukuj płyn o połowę. Dodaj posiekaną cebulę oraz przyprawy. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
  • Dodaj pokrojone w kostkę śliwki. Duś aż śliwki się rozlecą.
  • W tym czasie obierz pietruszkę, pokrój w krążki (jeśli duże korzenie to w półkrążki) i podduś na maśle aż będzie miękka. W międzyczasie dodaj tymianek i gałkę. Pod koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszaj i już nie podgrzewaj.
  • Nóżki wyjmij z sosu. Sos przelej (bez przypraw) do blendera i zmiksuj. Przecedź przez sito. Nóżki podaj na pietruszce, polane sosem.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Białe wino do kaczki? Coś mi tu nie pasuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      i brak skóry

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          tvnpix