zamknij

Kaczka nadziewana cebulą i jabłkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka na Nowy Rok 2014
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kaczka nadziewana cebulą i jabłkiem
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kaczka nadziewana cebulą i jabłkiem

Składniki

  • 1 kaczka, ok. 2,5kg
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Osusz umytą kaczkę papierowym ręcznikiem.
  • Odetnij końcówki skrzydeł i pokrój kostki na mniejsze kawałki.
  • Obierz cebule i posiekaj na dość spore kawałki.
  • Pokrój jabłko na podobne kawałki usuwając nasiona i szypułki.
  • Wymieszaj jabłko z cebulę, dopraw majerankiem i szałwią. Zamieszaj.
  • Natrzyj kaczkę solą i pieprzem od zewnątrz i wewnątrz.
  • Napełnij wnętrze kaczki nadzieniem cebulowo-jabłkowym i zaszyj otwór nicią.
  • Przełóż kaczkę do brytfanki wypełnionej 0,5l gorącej wody.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 2-2,5 godziny polewając ją od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem.
  • Upieczoną kaczkę przełóż na talerz a pozostały z pieczenia sos odlej i sklaruj.
  • Usmaż odkrojone wcześniej kawałki kostek na pozostałym z pieczenia tłuszczu (najlepiej  w brytfance).
  • Z upieczonej kaczki delikatnie usuń nadzienie i dodaj do smażonych kawałków kości.
  • Zalej całość bulionem, następnie dodaj odlany z pieczenia sos, doprowadź do wrzenia i duś ć na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Gotowy sos przelej przez sitko.
  • Podziel kaczkę na mniejsze części i podawaj z sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix