zamknij

Kaczka nadziewana cebulą i jabłkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka na Nowy Rok 2014
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kaczka nadziewana cebulą i jabłkiem
Autor: StockFood/AgencjaFree. Kaczka nadziewana cebulą i jabłkiem

Składniki

  • 1 kaczka, ok. 2,5kg
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Osusz umytą kaczkę papierowym ręcznikiem.
  • Odetnij końcówki skrzydeł i pokrój kostki na mniejsze kawałki.
  • Obierz cebule i posiekaj na dość spore kawałki.
  • Pokrój jabłko na podobne kawałki usuwając nasiona i szypułki.
  • Wymieszaj jabłko z cebulę, dopraw majerankiem i szałwią. Zamieszaj.
  • Natrzyj kaczkę solą i pieprzem od zewnątrz i wewnątrz.
  • Napełnij wnętrze kaczki nadzieniem cebulowo-jabłkowym i zaszyj otwór nicią.
  • Przełóż kaczkę do brytfanki wypełnionej 0,5l gorącej wody.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 2-2,5 godziny polewając ją od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem.
  • Upieczoną kaczkę przełóż na talerz a pozostały z pieczenia sos odlej i sklaruj.
  • Usmaż odkrojone wcześniej kawałki kostek na pozostałym z pieczenia tłuszczu (najlepiej  w brytfance).
  • Z upieczonej kaczki delikatnie usuń nadzienie i dodaj do smażonych kawałków kości.
  • Zalej całość bulionem, następnie dodaj odlany z pieczenia sos, doprowadź do wrzenia i duś ć na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Gotowy sos przelej przez sitko.
  • Podziel kaczkę na mniejsze części i podawaj z sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix