zamknij

Kaczka pływaczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Kaczka i ziemniaki na słodko
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHKaczka pływaczka

Składniki

  • 4 kacze piersi
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 8 ziemniaków
  • 2 gruszki
  • 4 pomarańcze
  • 150 g żurawina
  • 1 opakowanie ananas w syropie
  • do smaku imbir
  • do smaku olej
  • 2 łyżki cukru
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
0
9

Sposób przygotowania:

  • Do wina dodaj trzy plasterki imbiru oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.
  • Piersi kaczki umyj, osusz, następnie bardzo ostrym nożem ukośnie natnij skórkę i wetrzyj trochę soli. Mięso ukłóż w naczyniu, zalej marynatą tak, aby całe było zakryte i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie wyjmij kaczkę z marynaty i obsmaż na gorącym oleju przez 6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia zalej ją winno-pomarańczową marynatą, dodaj sok z kolejnej pomarańczy i duś na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut.
  • Następnie przykryj plasterkami pomarańczy, ewentualnie dodając jeszcze sok.
  • Gruszki obierz, wyjmij łyżeczką gniazda nasienne tak, by tworzyły kształt małych misek, które wypełnij żurawiną. Tak przygotowane gruszki dodaj do kaczki 5 minut przed zakończeniem duszenia razem z pozostałymi plasterkami pomarańczy, które rozłóż na powierzchni mięsa.
  • W trakcie duszenia kaczki przygotuj ziemniaki. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie uważając, by się nie rozgotowały.
  • Kiedy ziemniaki są już gotowe, odcedź je, a następnie podsmaż posypane cukrem. W trakcie smażenia ziemniaki delikatnie obracamy aż się skarmelizują.
  • Gotową kaczkę podawaj z ziemniakami, gruszką oraz plastrem ananasa z żurawiną.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix