zamknij

Kaczka pływaczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Kaczka i ziemniaki na słodko
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHKaczka pływaczka

Składniki

  • 4 kacze piersi
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 8 ziemniaków
  • 2 gruszki
  • 4 pomarańcze
  • 150 g żurawina
  • 1 opakowanie ananas w syropie
  • do smaku imbir
  • do smaku olej
  • 2 łyżki cukru
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
0
9

Sposób przygotowania:

  • Do wina dodaj trzy plasterki imbiru oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.
  • Piersi kaczki umyj, osusz, następnie bardzo ostrym nożem ukośnie natnij skórkę i wetrzyj trochę soli. Mięso ukłóż w naczyniu, zalej marynatą tak, aby całe było zakryte i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie wyjmij kaczkę z marynaty i obsmaż na gorącym oleju przez 6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia zalej ją winno-pomarańczową marynatą, dodaj sok z kolejnej pomarańczy i duś na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut.
  • Następnie przykryj plasterkami pomarańczy, ewentualnie dodając jeszcze sok.
  • Gruszki obierz, wyjmij łyżeczką gniazda nasienne tak, by tworzyły kształt małych misek, które wypełnij żurawiną. Tak przygotowane gruszki dodaj do kaczki 5 minut przed zakończeniem duszenia razem z pozostałymi plasterkami pomarańczy, które rozłóż na powierzchni mięsa.
  • W trakcie duszenia kaczki przygotuj ziemniaki. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie uważając, by się nie rozgotowały.
  • Kiedy ziemniaki są już gotowe, odcedź je, a następnie podsmaż posypane cukrem. W trakcie smażenia ziemniaki delikatnie obracamy aż się skarmelizują.
  • Gotową kaczkę podawaj z ziemniakami, gruszką oraz plastrem ananasa z żurawiną.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix