zamknij

Kaczka po polsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
w sosie pomarańczowym z roladą z buraków
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kaczka po polsku
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Kaczka po polsku

Składniki

  • odrobina świeżego rozmarynu
  • odrobina cukru
  • odrobina curry
  • cynamon w korze do smaku
  • odrobina trawy żubrowej
  • 1 opakowania ciasta filo
  • 3 buraki
  • odrobina tymianku
  • odrobina mięty
  • 1 kaczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1 jabłko
  • sok z kilku pomarańczy
  • 2 pomarańcze
0
12

Sposób przygotowania:

  • Kaczka:
  • Kaczkę umyj, opal, jeśli pozostały na niej resztki piór. Jabłko, jedną cebulę, czosnek, świeże pomarańcze – pokrój w jednolitą kostkę, dosyp majeranek, gnieciony liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie i wymieszaj. Powstałym farszem nadziej kaczkę i zostaw na 12 godzin. Potem opiecz ją piecu przez 40 min do godziny w 160 stopniach, a potem ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • Strudel buraczany:
  • Buraki zetrzyj i podduś na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodaj laskę cynamonu i curry. Po kilku minutach zalej całość wywarem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy buraczki zmiękną odstaw do przestudzenia.Przestudzony farsz wyłóż na kawałki ciasta filo i zawiń. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach.
  • Sos:
  • Podsmaż cebulę. Dosyp odrobinę cukru. Następnie dodaj sok z pomarańczy i całość zredukuj. Pod koniec dodaj pokruszoną trawę żubrową.
  • Kaczkę podawaj z roladą i sosem.

 

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix