zamknij

Kaczka po polsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
w sosie pomarańczowym z roladą z buraków
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Kaczka po polsku
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Kaczka po polsku

Składniki

  • odrobina świeżego rozmarynu
  • odrobina cukru
  • odrobina curry
  • cynamon w korze do smaku
  • odrobina trawy żubrowej
  • 1 opakowania ciasta filo
  • 3 buraki
  • odrobina tymianku
  • odrobina mięty
  • 1 kaczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1 jabłko
  • sok z kilku pomarańczy
  • 2 pomarańcze
0
12

Sposób przygotowania:

  • Kaczka:
  • Kaczkę umyj, opal, jeśli pozostały na niej resztki piór. Jabłko, jedną cebulę, czosnek, świeże pomarańcze – pokrój w jednolitą kostkę, dosyp majeranek, gnieciony liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie i wymieszaj. Powstałym farszem nadziej kaczkę i zostaw na 12 godzin. Potem opiecz ją piecu przez 40 min do godziny w 160 stopniach, a potem ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • Strudel buraczany:
  • Buraki zetrzyj i podduś na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodaj laskę cynamonu i curry. Po kilku minutach zalej całość wywarem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy buraczki zmiękną odstaw do przestudzenia.Przestudzony farsz wyłóż na kawałki ciasta filo i zawiń. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach.
  • Sos:
  • Podsmaż cebulę. Dosyp odrobinę cukru. Następnie dodaj sok z pomarańczy i całość zredukuj. Pod koniec dodaj pokruszoną trawę żubrową.
  • Kaczkę podawaj z roladą i sosem.

 

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix