zamknij

Kaczka z warzywami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Envolée de canard
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNKaczka z warzywami

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 por
  •  grzyby świeże ale nie pieczarki
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego 40%
  •  świeży lubczyk
  • 2  jabłka granny Smith ( zielone)
  •  świeży imbir
  •  sos demi-glace
  •  sól
  •  pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Z filetów ściągnij skórę, ale tak by został pasek 2,5 cm skórki po środku fileta.
  • Pozostałą skórkę posiekaj na kostkę i usmaż  we własnym tłuszczu na chrupiąco (jak skwarki).
  • Skwarki przecedź przez sitko, a tłuszcz odlej na później.
  • Na tej samej patelni podsmaż piersi kaczki (posolone i pieprzone) na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego, które włóż do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10 minut.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy filety duś na małym ogniu pokrojoną białą część pora dodając trochę  uzyskanego wcześniej tłuszczu ze skórek.
  • Po 4-5 minutach dodaj ½ szklanki cydru jabłkowego, sól i pieprz i redukuj.
  • Na innej patelni na mocnym ogniu, na uzyskanym wcześniej tłuszczu z kaczki smaż grzyby ok. 5 minut.
  • Dodaj lubczyk, sól i pieprz. Jabłka pokrojone w kostkę  smaż z imbirem (1 łyżeczka ) ok. 3 minuty.

 

* sos demi - glace (brunatny i gęsty, zredukowany bulion z pieczonych kości).

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix