zamknij

Kaczka z warzywami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Envolée de canard
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/DDTVNKaczka z warzywami

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 por
  •  grzyby świeże ale nie pieczarki
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego 40%
  •  świeży lubczyk
  • 2  jabłka granny Smith ( zielone)
  •  świeży imbir
  •  sos demi-glace
  •  sól
  •  pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Z filetów ściągnij skórę, ale tak by został pasek 2,5 cm skórki po środku fileta.
  • Pozostałą skórkę posiekaj na kostkę i usmaż  we własnym tłuszczu na chrupiąco (jak skwarki).
  • Skwarki przecedź przez sitko, a tłuszcz odlej na później.
  • Na tej samej patelni podsmaż piersi kaczki (posolone i pieprzone) na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego, które włóż do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10 minut.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy filety duś na małym ogniu pokrojoną białą część pora dodając trochę  uzyskanego wcześniej tłuszczu ze skórek.
  • Po 4-5 minutach dodaj ½ szklanki cydru jabłkowego, sól i pieprz i redukuj.
  • Na innej patelni na mocnym ogniu, na uzyskanym wcześniej tłuszczu z kaczki smaż grzyby ok. 5 minut.
  • Dodaj lubczyk, sól i pieprz. Jabłka pokrojone w kostkę  smaż z imbirem (1 łyżeczka ) ok. 3 minuty.

 

* sos demi - glace (brunatny i gęsty, zredukowany bulion z pieczonych kości).

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix