zamknij

Kaczka z warzywami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Envolée de canard
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNKaczka z warzywami

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 por
  •  grzyby świeże ale nie pieczarki
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego 40%
  •  świeży lubczyk
  • 2  jabłka granny Smith ( zielone)
  •  świeży imbir
  •  sos demi-glace
  •  sól
  •  pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Z filetów ściągnij skórę, ale tak by został pasek 2,5 cm skórki po środku fileta.
  • Pozostałą skórkę posiekaj na kostkę i usmaż  we własnym tłuszczu na chrupiąco (jak skwarki).
  • Skwarki przecedź przez sitko, a tłuszcz odlej na później.
  • Na tej samej patelni podsmaż piersi kaczki (posolone i pieprzone) na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego, które włóż do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10 minut.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy filety duś na małym ogniu pokrojoną białą część pora dodając trochę  uzyskanego wcześniej tłuszczu ze skórek.
  • Po 4-5 minutach dodaj ½ szklanki cydru jabłkowego, sól i pieprz i redukuj.
  • Na innej patelni na mocnym ogniu, na uzyskanym wcześniej tłuszczu z kaczki smaż grzyby ok. 5 minut.
  • Dodaj lubczyk, sól i pieprz. Jabłka pokrojone w kostkę  smaż z imbirem (1 łyżeczka ) ok. 3 minuty.

 

* sos demi - glace (brunatny i gęsty, zredukowany bulion z pieczonych kości).

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix