zamknij

Kaczka z warzywami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Envolée de canard
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNKaczka z warzywami

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 por
  •  grzyby świeże ale nie pieczarki
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego 40%
  •  świeży lubczyk
  • 2  jabłka granny Smith ( zielone)
  •  świeży imbir
  •  sos demi-glace
  •  sól
  •  pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Z filetów ściągnij skórę, ale tak by został pasek 2,5 cm skórki po środku fileta.
  • Pozostałą skórkę posiekaj na kostkę i usmaż  we własnym tłuszczu na chrupiąco (jak skwarki).
  • Skwarki przecedź przez sitko, a tłuszcz odlej na później.
  • Na tej samej patelni podsmaż piersi kaczki (posolone i pieprzone) na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego, które włóż do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10 minut.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy filety duś na małym ogniu pokrojoną białą część pora dodając trochę  uzyskanego wcześniej tłuszczu ze skórek.
  • Po 4-5 minutach dodaj ½ szklanki cydru jabłkowego, sól i pieprz i redukuj.
  • Na innej patelni na mocnym ogniu, na uzyskanym wcześniej tłuszczu z kaczki smaż grzyby ok. 5 minut.
  • Dodaj lubczyk, sól i pieprz. Jabłka pokrojone w kostkę  smaż z imbirem (1 łyżeczka ) ok. 3 minuty.

 

* sos demi - glace (brunatny i gęsty, zredukowany bulion z pieczonych kości).

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix