zamknij

Kaczka z warzywami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Envolée de canard
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNKaczka z warzywami

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 por
  •  grzyby świeże ale nie pieczarki
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego 40%
  •  świeży lubczyk
  • 2  jabłka granny Smith ( zielone)
  •  świeży imbir
  •  sos demi-glace
  •  sól
  •  pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Z filetów ściągnij skórę, ale tak by został pasek 2,5 cm skórki po środku fileta.
  • Pozostałą skórkę posiekaj na kostkę i usmaż  we własnym tłuszczu na chrupiąco (jak skwarki).
  • Skwarki przecedź przez sitko, a tłuszcz odlej na później.
  • Na tej samej patelni podsmaż piersi kaczki (posolone i pieprzone) na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego, które włóż do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10 minut.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy filety duś na małym ogniu pokrojoną białą część pora dodając trochę  uzyskanego wcześniej tłuszczu ze skórek.
  • Po 4-5 minutach dodaj ½ szklanki cydru jabłkowego, sól i pieprz i redukuj.
  • Na innej patelni na mocnym ogniu, na uzyskanym wcześniej tłuszczu z kaczki smaż grzyby ok. 5 minut.
  • Dodaj lubczyk, sól i pieprz. Jabłka pokrojone w kostkę  smaż z imbirem (1 łyżeczka ) ok. 3 minuty.

 

* sos demi - glace (brunatny i gęsty, zredukowany bulion z pieczonych kości).

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix