zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kaczuchy na jeziorze galaretkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/Kaczkowe ciasto

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka turkusowa
  • 1 galaretka niebieska
  • opakowanie herbatników
  • opakowanie pianki w kształcie kaczek
  • opcjonalnie fix do śmietany
0
8

W ramach oswajania w sobie myśli o ciastach i deserach, w ostatnich dniach przekopywałam blogi o pieczeniu, a z każdym kolejnym postem byłam pod coraz większym wrażeniem cudów jakie widziałam. Tyle się tego naoglądałam, że w końcu nie mogło obyć się bez eksperymentu ;) Oczywiście nie śmiem nawet porównywać mojego “dzieła” z tymi cudownościami, które widziałam, ale jak przed wczoraj przed zaśnięciem przyszedł mi do głowy pomysł, to choćby była to największa klapa, nie mogłam nie spróbować. Oczywiście efekt końcowy odbiega (dość, dość…) od mojego wyobrażenia, które owego wieczoru pojawiło mi się w głowie. Ale może komuś pomysł się spodoba i spróbuje go wykorzystać bardziej profesjonalnie. Jak widać ja nie posiadam nawet patery na tort i moje ciasto-deser stoi na desce do krojenia w kształcie świnki, ale może z biegiem moich ciastowych doświadczeń dorobię się czegoś bardziej efektownego ;)

Spoób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności przygotowałam turkusową galaretkę według przepisu na opakowaniu.
  • Odstawiłam ją do ostygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
  • W międzyczasie ubiłam mikserem śmietanę z fixem – użyłam 30% śmietanki.
  • Kiedy galaretka była już na wpół stężała, dodałam ją do śmietany i ponownie wszystko zmiksowałam.
  • Tortownicę wyłożyłam folią aluminiową (nie był to najlepszy pomysł, ale papier do pieczenia mi się skończył) i poukładałam na spodzie herbatniki.
  • Wyłożyłam na to masę galaretkowo-śmietanową i rozłożyłam tak równo jak tylko potrafiłam – masa była już dość stężała, więc nie dała się bardzo ugładzić.
  • Tortownicę przykryłam drugim kawałkiem folii aluminiowej i włożyłam do lodówki. Przyszła pora na przygotowanie niebieskiej galaretki. Również odstawiłam ją do ostygnięcia, a następnie do lodówki.
  • No i tutaj był główny problem – wyczucie momentu, aby galaretka była na tyle stężała, żeby utrzymała się na wierzchu ciasta, ale jeszcze nie na tyle gęsta, żeby pozwoliła się gładko ułożyć.
  • Najpierw była zbyt wodnista i musiałam ją odlewać spowrotem, ale potem udało mi się wyłapać taki moment, że dość dobrze się na wierzchu ułożyła.
  • Deser wstawiłam na noc do lodówki, a dziś udekorowałam piankowymi kaczuchami.
  • Efekt nie jest może taki ładny jak w moich wyobrażeniach, ale przynajmniej nie zniechęciłam się do dalszego eksperymentowania.
  • Deser jest lekki, typowo wiosenno-letni, niezbyt słodki i wyszedł chyba całkiem zabawnie. Następnym razem zrobię jednak z podwójnych ilości, żeby był wyższy. Smacznego!

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo efektowne, lecz niestety jest to nie wegetariański deser ze względu na galaretkę, która powinna być np. z agaru a nie z żelatyny..

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      gryzzelka

      a jak pianka zrobiła się niebieska i o jakim smaku jest niebieska galaretka?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          paulagotuje

          Pianka powstała z połacznia ubitej śmeitany z turkusową galaretką. Galaretka niebieska i turkusowa, z którch korzystałam są wieloowocowe.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              tvnpix