zamknij

Kakaowo-pomarańczowa babka piaskowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Przepis od "pannamadzia"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaKakaowo-pomarańczowa babka piaskowa

Składniki

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 3 (duże) jajka
  • 200g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4szkl kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • + amarantus/płatki owsiane/otręby/bułka tarta do podsypania formy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • W rondelku stop masło.
  • Z jednej pomarańczy wyciśnij sok. Drugą zostaw na później.
  • Jajka roztrzep i wymieszaj z ostudzonym, rozpuszczonym masłem oraz sokiem z pomarańczy.
  • Dodaj mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  • Całość wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i obsyp amarantusem/płatkami owsianymi/otrębami/bułką tartą.
  • Do formy przełóż ciasto i wyrównaj wierzch.
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka".
  • Gotową babkę wyjmij.
  • Odwróć formę dnem do góry i przerzuć ciasto na talerz/blachę. Ostudź.
  • W tym czasie drugą pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plastry.
  • Na patelni rozgrzać miód, skarmelizuj plastry pomarańczy.
  • Udekorować nimi babkę.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix