zamknij

Kakaowo-pomarańczowa babka piaskowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Przepis od "pannamadzia"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaKakaowo-pomarańczowa babka piaskowa

Składniki

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 3 (duże) jajka
  • 200g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4szkl kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • + amarantus/płatki owsiane/otręby/bułka tarta do podsypania formy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • W rondelku stop masło.
  • Z jednej pomarańczy wyciśnij sok. Drugą zostaw na później.
  • Jajka roztrzep i wymieszaj z ostudzonym, rozpuszczonym masłem oraz sokiem z pomarańczy.
  • Dodaj mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  • Całość wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Formę do babki wysmaruj masłem i obsyp amarantusem/płatkami owsianymi/otrębami/bułką tartą.
  • Do formy przełóż ciasto i wyrównaj wierzch.
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka".
  • Gotową babkę wyjmij.
  • Odwróć formę dnem do góry i przerzuć ciasto na talerz/blachę. Ostudź.
  • W tym czasie drugą pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plastry.
  • Na patelni rozgrzać miód, skarmelizuj plastry pomarańczy.
  • Udekorować nimi babkę.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix