zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kanapeczki z chlebka bananowego

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/Kanapeczki z chlebka bananowego

Składniki

  • 5 dojrzałych bananów
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Lurpak
  • czubata łyżka miodu lipowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów nerkowca
  • 50g suszonych moreli
  • 35g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ok. 100ml rumu do namoczenia suszonych owoców
0
1

Sposób przygotowania:

  • Banany rozdrabniamy widelcem na masę, ale nie zupełnie gładką, co znaczy, że wskazane będą większe kawałki bananów, które później będą wyczuwalne w chlebku.
  • Do niewielkiego garnuszka wlewamy rum, lekko go podgrzewamy i ciepłym zalewamy morele i rodzynki.
  • Do bananów dodajemy roztopione masło, jajko, cukier trzcinowy, miód lipowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu, przesianą mąkę, orzechy nerkowca, płatki migdałowe oraz rozdrobnione orzechy.
  • Można orzechy rozdrobnić za pomocą noża, ja osobiście wolę w tym celu użyć tłuczka do ziemniaków, sprawdza się rewelacyjnie.
  • Odsączamy morele i rodzynki, dodajemy do pozostałych składników.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę bananową.
  • Pieczemy w 200stopniach przez ok. godzinę.
  • Chlebek bananowy kroimy w grubsze kromki i podajemy ze świeżymi owocami, kawałkami czekolady, dżemem z czarnej porzeczki, miodem, serkiem mascarpone lub lodami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix