zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kanapeczki z chlebka bananowego

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/Kanapeczki z chlebka bananowego

Składniki

  • 5 dojrzałych bananów
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Lurpak
  • czubata łyżka miodu lipowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów nerkowca
  • 50g suszonych moreli
  • 35g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ok. 100ml rumu do namoczenia suszonych owoców
0
1

Sposób przygotowania:

  • Banany rozdrabniamy widelcem na masę, ale nie zupełnie gładką, co znaczy, że wskazane będą większe kawałki bananów, które później będą wyczuwalne w chlebku.
  • Do niewielkiego garnuszka wlewamy rum, lekko go podgrzewamy i ciepłym zalewamy morele i rodzynki.
  • Do bananów dodajemy roztopione masło, jajko, cukier trzcinowy, miód lipowy, łyżeczkę proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu, przesianą mąkę, orzechy nerkowca, płatki migdałowe oraz rozdrobnione orzechy.
  • Można orzechy rozdrobnić za pomocą noża, ja osobiście wolę w tym celu użyć tłuczka do ziemniaków, sprawdza się rewelacyjnie.
  • Odsączamy morele i rodzynki, dodajemy do pozostałych składników.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę bananową.
  • Pieczemy w 200stopniach przez ok. godzinę.
  • Chlebek bananowy kroimy w grubsze kromki i podajemy ze świeżymi owocami, kawałkami czekolady, dżemem z czarnej porzeczki, miodem, serkiem mascarpone lub lodami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix