zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kanapka z pastą z awokado, podawana z rukolą i grillowanymi pomidorkami

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
KochamJesc
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kocham-jesc.pl/blog/Kanapka z pastą z awokado, podawana z rukolą i grillowanymi pomidorkami

Składniki

  • 6 kromek pumpernikiel
  • dwie łyżeczki masła Lurpak
  • puszka tuńczyk w zalewie
  • jedno duże i dojrzałe awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • dwa ugotowane jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżka oliwy
  • dowolna ilość rukoli
  • 150 gram pomidorków koktailowych
  • gałązka selera naciowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
0
5

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kanapek rozpoczynamy od zrobienia pasty: - awokado przecinamy na pół, wydrążamy miąższ, i rozcieramy go na gładką masę widelcem z odrobiną cytryny. Dodajemy poszatkowane jajka, drobno posiekaną pietruszkę oraz tuńczyka (zalewę z tuńczyka wylewamy). Mieszamy z majonezem oraz przyprawami.
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy przecięty na pół ząbek czosnku, a kiedy zacznie wydzielać aromat - wrzucamy na patelnię umyte i przecięte na pół pomidorki koktajlowe oraz poszatkowanego selera. Doprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy kilka minut.
  • Pumpernikiel podgrzewamy chwilę w piekarniku lub w tosterze (dobrze jest wcześniej skropić go wodą lub sokiem z cytryny), smarujemy masłem i nakładamy pastę. Jeszcze ciepłe pomidorki z selerem układamy na umytej i osuszonej rukoli oraz skrapiamy resztą oliwy i sokiem z cytryny. Smacznego :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix