zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kanapka z pastą z awokado, podawana z rukolą i grillowanymi pomidorkami

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
KochamJesc
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kocham-jesc.pl/blog/Kanapka z pastą z awokado, podawana z rukolą i grillowanymi pomidorkami

Składniki

  • 6 kromek pumpernikiel
  • dwie łyżeczki masła Lurpak
  • puszka tuńczyk w zalewie
  • jedno duże i dojrzałe awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • dwa ugotowane jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżka oliwy
  • dowolna ilość rukoli
  • 150 gram pomidorków koktailowych
  • gałązka selera naciowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
0
5

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kanapek rozpoczynamy od zrobienia pasty: - awokado przecinamy na pół, wydrążamy miąższ, i rozcieramy go na gładką masę widelcem z odrobiną cytryny. Dodajemy poszatkowane jajka, drobno posiekaną pietruszkę oraz tuńczyka (zalewę z tuńczyka wylewamy). Mieszamy z majonezem oraz przyprawami.
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy przecięty na pół ząbek czosnku, a kiedy zacznie wydzielać aromat - wrzucamy na patelnię umyte i przecięte na pół pomidorki koktajlowe oraz poszatkowanego selera. Doprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy kilka minut.
  • Pumpernikiel podgrzewamy chwilę w piekarniku lub w tosterze (dobrze jest wcześniej skropić go wodą lub sokiem z cytryny), smarujemy masłem i nakładamy pastę. Jeszcze ciepłe pomidorki z selerem układamy na umytej i osuszonej rukoli oraz skrapiamy resztą oliwy i sokiem z cytryny. Smacznego :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix