zamknij

Kanapka z pieczonym boczkiem, jabłkami i roszponką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kanapka "Cider Love" prosto od MEAT LOVE
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kanapka z pieczonym boczkiem, jabłkami i roszponką
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Kanapka z pieczonym boczkiem, jabłkami i roszponką

Składniki

  • Do mięsa:
  • 2kg surowego (nieparzonego) boczku ze skórką i dużą ilością mięsa
  • 1,5 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 korzeń imbiru w plastrach
  • 0,4 l cydru
  • Do jabłek:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 0,5 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka owoców kardamonu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
0
7

Sposób przygotowania:

  • Skórę boczku natnij w paski lub w kratkę o głębokości 1 cm, tak aby nie uszkodzić mięsa. Następnie boczek natrzyj (ważne żeby wypełnić przyprawami przestrzeń między nacięciami) mieszanką zmielonych razem goździków, brązowego cukru i soli.
  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W międzyczasie na blasze do pieczenia ułóż pociętą na grube kawałki marchew, cebulę, pięć obranych ząbków czosnku, plastry imbiru (obranego).
  • Nak warzywach ułóż boczek i włóż go do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Piecz przez około 25 minut do momentu, aż skóra zbrązowieje i stanie się chrupiąca. Redukuj temperaturę do 95 stopni i podlej cydrem.
  • Następnie piecz przez kolejne 2h. Boczek po wyjęciu z piekarnika odstaw na blasze na 15-20 minut. Pokrój w plasterki po wystygnięciu.
  • Sos z pieczenia można zlać do sosjerki.
  • Teraz przygotuj pieczone jabłka. Jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. W moździerzu utrzyj goździki z wyłuskanym kardamonem. Jabłka wrzuć na blachę, wymieszaj z przyprawami i polej cydrem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz jabłka około 45 minut od czasu do czasu mieszając aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać.
  • Na kromce ciemnego chleb ułóż cieknie plastry pieczonego boczku. Polej delikatnie sosem z pieczenia. Następnie dodaj odrobinę pieczonych jabłek. Następnie ułóż garść roszponki i przykryj drugą kromką chleba.

Autor przepisu: MEAT LOVE

 

Zobacz również naszą poradę "Jak kupować mięso":

Jak kupować mięso?
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Jak kupować mięso?

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix