zamknij

Kanapka z pieczonym boczkiem, jabłkami i roszponką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kanapka "Cider Love" prosto od MEAT LOVE
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kanapka z pieczonym boczkiem, jabłkami i roszponką
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Kanapka z pieczonym boczkiem, jabłkami i roszponką

Składniki

  • Do mięsa:
  • 2kg surowego (nieparzonego) boczku ze skórką i dużą ilością mięsa
  • 1,5 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 korzeń imbiru w plastrach
  • 0,4 l cydru
  • Do jabłek:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 0,5 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka owoców kardamonu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
0
7

Sposób przygotowania:

  • Skórę boczku natnij w paski lub w kratkę o głębokości 1 cm, tak aby nie uszkodzić mięsa. Następnie boczek natrzyj (ważne żeby wypełnić przyprawami przestrzeń między nacięciami) mieszanką zmielonych razem goździków, brązowego cukru i soli.
  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W międzyczasie na blasze do pieczenia ułóż pociętą na grube kawałki marchew, cebulę, pięć obranych ząbków czosnku, plastry imbiru (obranego).
  • Nak warzywach ułóż boczek i włóż go do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Piecz przez około 25 minut do momentu, aż skóra zbrązowieje i stanie się chrupiąca. Redukuj temperaturę do 95 stopni i podlej cydrem.
  • Następnie piecz przez kolejne 2h. Boczek po wyjęciu z piekarnika odstaw na blasze na 15-20 minut. Pokrój w plasterki po wystygnięciu.
  • Sos z pieczenia można zlać do sosjerki.
  • Teraz przygotuj pieczone jabłka. Jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. W moździerzu utrzyj goździki z wyłuskanym kardamonem. Jabłka wrzuć na blachę, wymieszaj z przyprawami i polej cydrem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz jabłka około 45 minut od czasu do czasu mieszając aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać.
  • Na kromce ciemnego chleb ułóż cieknie plastry pieczonego boczku. Polej delikatnie sosem z pieczenia. Następnie dodaj odrobinę pieczonych jabłek. Następnie ułóż garść roszponki i przykryj drugą kromką chleba.

Autor przepisu: MEAT LOVE

 

Zobacz również naszą poradę "Jak kupować mięso":

Jak kupować mięso?
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Jak kupować mięso?

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix