zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kanapka ze smażonym śledziem, sałatką z cukinii i faszerowaną pieczarką

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comKanapka ze smażonym śledziem, sałatką z cukinii i faszerowaną pieczarką

Składniki

  • do smaku sól
  • do panierowania bułka tarta
  • 1 jajko
  • do dekoracji rukola
  • sos balsamiczny z nutą pomarańczy
  • łyżka oliwy aromatyzowanej chilli
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • łyżeczka pestek dyni
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek tymianku
  • ząbek czosnku
  • 1 kromka chleba na prawdziwym zakwasie, jakość chleba jest tu kluczowa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki tartego chrzanu
  • kilka listków natki pietruszki
  • 2-3 suszone pomidory
  • gruby plaster sera feta
  • duża pieczarka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • połowa średniej wielkości cukinii
  • 2 płaty niesolonego śledzia
  • 50g masła Lurpak czosnkowe
0
2

Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła Lurpak czosnkowego, płaty śledziowe doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie panierujemy w jajku i bułce.
  • 2. Smażymy na rozgrzanym maśle ok. 2 minut z obydwu stron. Odkładamy do przestygnięcia.
  • 3. Pomidorki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę masła, gałązki tymianku i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dorzucamy obraną w cienkie paseczki cukinię, najlepiej paseczki wychodzą za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy ok. 5 minut.
  • 5. Na 5 minut przed wyjęciem pomidorków z piekarnika, dodajemy oczyszczoną i obraną pieczarkę. 6. Ser feta miażdżymy widelcem na jednolitą masę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę suszone pomidory, doprawiamy do smaku pieprzem i świeżo startym chrzanem.
  • 7. Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej podpieczoną pieczarkę.
  • 8. Pomidorki razem z powstałym sosem łączymy z cukinią.
  • 9. Kroimy dość sporą kromkę chleba, pamiętajmy, żeby w miarę możliwości wybrać naprawdę dobrej jakości chleb, na prawdziwym zakwasie.
  • 10. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe na rumiany kolor.
  • 11. Na kromce układamy płaty usmażonego śledzia, sałatkę z cukinii i pomidorków oraz faszerowaną fetą i suszonymi pomidorami pieczarkę.
  • 12. Całość dekorujemy rukolą, uprażonymi pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Na koniec kanapkę polewamy sosem balsamicznym z nutką pomarańczy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Litości to przepis dla bezrobotnej osoby, która zajmuje się tylko gotowaniem. Pytanie skąd bezrobotny ma pieniądze?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix