zamknij

Kapusta kiszona ze śliwkami

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Witaminy zamknięte w słoiku
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSKapusta kiszona ze śliwkami

Składniki

  • 5 kg białej kapusty
  • 70-80 g soli kamiennej niejodowanej
  • 500 g wypestkowanych śliwek
  • 1-2 pory
0
2

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkuj, pory pokrój w plastry. W dużych słoikach lub w kamiennym garnku układaj, jednocześnie ubijając, kapustę na zmianę z odrobiną pora i kilkoma śliwkami, przesypując solą. Na koniec dociśnij dobrze wierzch kapusty, przyłóż talerzykiem i czymś bardzo ciężkim i odstaw na ok 2-3 dni. Kilka razy dziennie przekłuwaj wąskim nożem kapustę aż do samego dna naczynia - wypuścisz w ten sposób gaz który zbiera się podczas fermentacji. Po 3 dniach wynieś kapustę do chłodnego pomieszczenia. Po 10-14 dniach kapusta będzie gotowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix