zamknij

Kapusta wigilijna Magdy Gessler

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Wypróbuj w tym roku
Ugotowałem to!95
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
43komentarze
Kapusta wigilijna Magdy Gessler
Kapusta wigilijna Magdy Gessler

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
0
104

Sposób przygotowania:

  • Grzyby mocz w wodzie przez 3 godziny.
  • Kapustę (jeżeli jest za kwaśna) opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor.
  • Dodaj kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby oraz pokrojone w dwucentymetrową kostkę owoce pigwy. Dopraw  do smaku solą i pieprzem.
  • Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

 


Zainspiruj nas

Komentarze (39)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam. Jest pyszna.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Na Wigilię Bożego Narodzenia 24 grudnia podaje się: kapustę kiszoną z grzybami, kapustę kiszoną z grochem, kapustę kiszoną z fasolą Jaś, z kapusty można zrobić farsz z grzybami do pierogów i do krokietów, można też zrobić łazanki z kapusta i grzybami, paszteciki z grzybami i kapustą, mniam mniam mniam ...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bigos musi mieć kiszoną kapustę, mięso z dziczyzny, suszone i wędzone śliwki węgierki, moja babcia robiła zasmażkę, żeby go lekko zagęścić, ale nie koniecznie!!! Bigos podawało się w pierwszy dzień Bożego Narodzenia czyli 25 grudnia i często w dużym garze był przechowywany na ganku, gdzie było zimno!!! Odgrzewano go i podawano... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Najlepsza jest kapusta kiszona, a nie kwaszona octem!!! Sok z kapusty- naturalny, można pić małymi łyczkami, ponieważ zabija wszelkie robactwo, pasożyty w naszym układzie trawiennym ;) w dodatku naturalny kwas z kapusty kiszonej zawiera kultury bakterii kwasu mlekowego, który bardzo dobrze wpływa na naszą florę bakteryjną!!! Uważam, że... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  z prostego dania wychodzi coś wykwintnego i orzeźwiającego.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Gość904

                      daje 7 gwiazdek . Pychotka

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          na wigilje tylko olej lniany!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              olejem lnianym smaruje sie maszyny do szycia :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  niektórzy ludzie nie lubią Magdy Gesler tak jak moja babacia

                                  mam 9 lat

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Najpierw : Pokroić kapustę potem zagotować grzyby i potem kapusta jest dobra Kuba

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Harira by Joseph Seeletso
                                          Przepis 61

                                          Harira by Joseph Seeletso

                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                          Krem z brokułów z łososiem

                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                          Wiśniowy drift

                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          tvnpix