zamknij

Kapusta wigilijna Magdy Gessler

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Wypróbuj w tym roku
Ugotowałem to!95
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
43komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kapusta wigilijna Magdy Gessler
Kapusta wigilijna Magdy Gessler

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
0
104

Sposób przygotowania:

  • Grzyby mocz w wodzie przez 3 godziny.
  • Kapustę (jeżeli jest za kwaśna) opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor.
  • Dodaj kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby oraz pokrojone w dwucentymetrową kostkę owoce pigwy. Dopraw  do smaku solą i pieprzem.
  • Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

 


Zainspiruj nas

Komentarze (39)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam. Jest pyszna.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Na Wigilię Bożego Narodzenia 24 grudnia podaje się: kapustę kiszoną z grzybami, kapustę kiszoną z grochem, kapustę kiszoną z fasolą Jaś, z kapusty można zrobić farsz z grzybami do pierogów i do krokietów, można też zrobić łazanki z kapusta i grzybami, paszteciki z grzybami i kapustą, mniam mniam mniam ...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bigos musi mieć kiszoną kapustę, mięso z dziczyzny, suszone i wędzone śliwki węgierki, moja babcia robiła zasmażkę, żeby go lekko zagęścić, ale nie koniecznie!!! Bigos podawało się w pierwszy dzień Bożego Narodzenia czyli 25 grudnia i często w dużym garze był przechowywany na ganku, gdzie było zimno!!! Odgrzewano go i podawano... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Najlepsza jest kapusta kiszona, a nie kwaszona octem!!! Sok z kapusty- naturalny, można pić małymi łyczkami, ponieważ zabija wszelkie robactwo, pasożyty w naszym układzie trawiennym ;) w dodatku naturalny kwas z kapusty kiszonej zawiera kultury bakterii kwasu mlekowego, który bardzo dobrze wpływa na naszą florę bakteryjną!!! Uważam, że... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  z prostego dania wychodzi coś wykwintnego i orzeźwiającego.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Gość904

                      daje 7 gwiazdek . Pychotka

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          na wigilje tylko olej lniany!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              olejem lnianym smaruje sie maszyny do szycia :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  niektórzy ludzie nie lubią Magdy Gesler tak jak moja babacia

                                  mam 9 lat

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Najpierw : Pokroić kapustę potem zagotować grzyby i potem kapusta jest dobra Kuba

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                          Knedle ze śliwkami

                                          Przepis na słodki obiad

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          tvnpix