zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Karaibski gulasz z wyspy Św. Marcina w polskiej odsłonie

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Karaibski gulasz z wyspy Św. Marcina w polskiej odsłonie

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 300 g cebuli
  • 4-6 chlebków na zupę
  • 200 g zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszcze (400 g)
  • 1 limonka
  • 0,5 litra piwa jasnego
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g korniszonów
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć porcjami na maśle. Czosnek pokroić w grubą kostkę. Seler naciowy obrać i grubo posiekać. Czosnek pokroić w pasterki.
  • Paprykę pokroić w centymetrową kostkę. Chilli pozbawić nasion i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć drobno na tarce. W garnku po smażeniu mięsa usmażyć cebulę, czosnek, seler naciowy, chili, paprykę i imbir. Zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok.
  • Gdy warzywa się zeszklą dodać powrotem mięso oraz pomidory z puszki, skórkę oraz sok z limonki, przyprawy i zalać piwem aż do przykrycia składników. Następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Dodać korniszony, kapary i oliwki, gotować na małym ogniu już bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać w wydrążonych chlebkach. Przed podaniem udekorować na wierzch posiekaną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix