zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Karaibski gulasz z wyspy Św. Marcina w polskiej odsłonie

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Karaibski gulasz z wyspy Św. Marcina w polskiej odsłonie

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 300 g cebuli
  • 4-6 chlebków na zupę
  • 200 g zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszcze (400 g)
  • 1 limonka
  • 0,5 litra piwa jasnego
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g korniszonów
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć porcjami na maśle. Czosnek pokroić w grubą kostkę. Seler naciowy obrać i grubo posiekać. Czosnek pokroić w pasterki.
  • Paprykę pokroić w centymetrową kostkę. Chilli pozbawić nasion i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć drobno na tarce. W garnku po smażeniu mięsa usmażyć cebulę, czosnek, seler naciowy, chili, paprykę i imbir. Zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok.
  • Gdy warzywa się zeszklą dodać powrotem mięso oraz pomidory z puszki, skórkę oraz sok z limonki, przyprawy i zalać piwem aż do przykrycia składników. Następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Dodać korniszony, kapary i oliwki, gotować na małym ogniu już bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać w wydrążonych chlebkach. Przed podaniem udekorować na wierzch posiekaną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix