zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kardamonowa babka parzona

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: bistromama.plKardamonowa babka parzona Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 150 g masła Lurpak
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 360 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soki z cytryny
  • 1 białko
0
6

WYKONANIE: Połowę mąki zaparzamy wrzącym mlekiem, wsypujemy cukier i rozcieramy na gładką masę. Gdy przestygnie, dodajemy roztarte w palcach drożdże i mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Pozostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, jajka, resztę mąki i kardamon. Dobrze wyrabiamy i wlewamy letnie roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto i na końcu dodajemy żurawinę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy je do formy na babkę z kominkiem, którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy w środku mąką krupczatką lub bułką tartą. Gdy ciasto w formie podrośnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Upieczoną babkę kładziemy na kratce do pieczenia, co jakiś czas obracając, aby równo stygła. Z formy wyjmujemy jeszcze letnią. Gdy całkowicie wystygnie, dekorujemy lukrem. LUKIER: Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix