zamknij

Karkówka z jelenia

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dziczyzna w najprostszym wydaniu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karkówka z jelenia
Autor: StockFood/AgencjaFree. Karkówka z jelenia

Składniki

  • 1 karkówka z jelenia ( około 2 kg z kością)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżka masła
  • kawałek laski cynamonu
  • kawałek skórki pomarańczowej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ostrym nożem odetnij filet od kości (z obu stron). Zerwij warstwę tłuszczu, a następnie przy pomocy noża usuń białą błonę.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż  mięsny filet  z obu stron, na brązowy kolor.
  • Piekarnik rozgrzej do 100°C (góra i dół). Obsmażone mięso włóż do piekarnika na ruszt, na środkowy poziom i pozostaw na około 45-50 minut.
  • Czosnek obierz i przekrój na pół. Rozmaryn opłucz i osusz.
  • Jagody jałowca rozgnieć za pomocą noża.
  • Masło i pozostały olej rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, rozmaryn, jałowiec, cynamon i skórkę pomarańczy.
  • Następnie upieczony kawałek mięsa włóż na patelnie i oblej tłuszczem aby nabrało smaku.
  • Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj pokrojone w plastrach.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Proszę zauważyć , że na filmie prezentowana jest polędwica z jelenia nie karkówka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix