zamknij

Karkówka z jelenia

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dziczyzna w najprostszym wydaniu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karkówka z jelenia
Autor: StockFood/AgencjaFree. Karkówka z jelenia

Składniki

  • 1 karkówka z jelenia ( około 2 kg z kością)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżka masła
  • kawałek laski cynamonu
  • kawałek skórki pomarańczowej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ostrym nożem odetnij filet od kości (z obu stron). Zerwij warstwę tłuszczu, a następnie przy pomocy noża usuń białą błonę.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż  mięsny filet  z obu stron, na brązowy kolor.
  • Piekarnik rozgrzej do 100°C (góra i dół). Obsmażone mięso włóż do piekarnika na ruszt, na środkowy poziom i pozostaw na około 45-50 minut.
  • Czosnek obierz i przekrój na pół. Rozmaryn opłucz i osusz.
  • Jagody jałowca rozgnieć za pomocą noża.
  • Masło i pozostały olej rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, rozmaryn, jałowiec, cynamon i skórkę pomarańczy.
  • Następnie upieczony kawałek mięsa włóż na patelnie i oblej tłuszczem aby nabrało smaku.
  • Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj pokrojone w plastrach.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Proszę zauważyć , że na filmie prezentowana jest polędwica z jelenia nie karkówka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix