Karkówka z jelenia
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dziczyzna Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiDziczyzna w najprostszym wydaniu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 1 karkówka z jelenia ( około 2 kg z kością)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 jagody jałowca
- 1 łyżka masła
- kawałek laski cynamonu
- kawałek skórki pomarańczowej
0
2
Sposób przygotowania:
- Ostrym nożem odetnij filet od kości (z obu stron). Zerwij warstwę tłuszczu, a następnie przy pomocy noża usuń białą błonę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i obsmaż mięsny filet z obu stron, na brązowy kolor.
- Piekarnik rozgrzej do 100°C (góra i dół). Obsmażone mięso włóż do piekarnika na ruszt, na środkowy poziom i pozostaw na około 45-50 minut.
- Czosnek obierz i przekrój na pół. Rozmaryn opłucz i osusz.
- Jagody jałowca rozgnieć za pomocą noża.
- Masło i pozostały olej rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, rozmaryn, jałowiec, cynamon i skórkę pomarańczy.
- Następnie upieczony kawałek mięsa włóż na patelnie i oblej tłuszczem aby nabrało smaku.
- Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj pokrojone w plastrach.
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Proszę zauważyć , że na filmie prezentowana jest polędwica z jelenia nie karkówka
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.