zamknij

Karobowe ciasto drożdżowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
martyna97
Autor przepisu:
Karob czyli substytut kakao
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: martyna97Karobowe ciasto drożdżowe

Składniki

  • 380g mąki pszennej
  • 100ml mleka w temp. letniej
  • 300g truskawek
  • 30g świeżych drożdży
  • 180g cukru
  • 100g masła roztopionego i ostudzonego
  • 18g (1 i 1/2 łyżki) karobu
  • 10g (łyżka) kakao
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zaczyn: drożdże wsyp do miski, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalej całość ok. 40ml mleka (w temp. letniej!), wymieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży, wierzch posyp delikatnie mąką i odstaw na ok. 20 minut.
  • Następnie do zaczynu przesiej pozostałą mąkę, karob i kakao, dodaj cukier, pozostałe mleko, masło (ostudzone!) i jajka, wymieszaj najpierw łyżką a potem przenieś ciasto na stolnicę i wyrób do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od dłoni.
  • Ciasto ponownie umieść w misce i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  • Truskawki umy, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki. Po tym czasie uderzy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Formę o wymiarach 25x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto, równomiernie je rozprowadź (zrobiłam to za pomocą łyżki, którą moczyłam w wodzie). Na wierzchu ułóż truskawki.
  • Wstaw ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 165*C i piec ok. 40-50 min. Po 40 minutach włóż patyczek szaszłykowy w ciasto, jeśli wyjdzie suchy można już wyłączyć piekarnik, jeśli będzie oblepiony kawałkami ciasta należy zostawić je jeszcze na jakiś czas, co ok. 3 min. sprawdzając, czy się dopiekło. Ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego! :)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix