zamknij

Karobowe ciasto drożdżowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
martyna97
Autor przepisu:
Karob czyli substytut kakao
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: martyna97Karobowe ciasto drożdżowe

Składniki

  • 380g mąki pszennej
  • 100ml mleka w temp. letniej
  • 300g truskawek
  • 30g świeżych drożdży
  • 180g cukru
  • 100g masła roztopionego i ostudzonego
  • 18g (1 i 1/2 łyżki) karobu
  • 10g (łyżka) kakao
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zaczyn: drożdże wsyp do miski, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalej całość ok. 40ml mleka (w temp. letniej!), wymieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży, wierzch posyp delikatnie mąką i odstaw na ok. 20 minut.
  • Następnie do zaczynu przesiej pozostałą mąkę, karob i kakao, dodaj cukier, pozostałe mleko, masło (ostudzone!) i jajka, wymieszaj najpierw łyżką a potem przenieś ciasto na stolnicę i wyrób do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od dłoni.
  • Ciasto ponownie umieść w misce i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  • Truskawki umy, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki. Po tym czasie uderzy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Formę o wymiarach 25x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto, równomiernie je rozprowadź (zrobiłam to za pomocą łyżki, którą moczyłam w wodzie). Na wierzchu ułóż truskawki.
  • Wstaw ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 165*C i piec ok. 40-50 min. Po 40 minutach włóż patyczek szaszłykowy w ciasto, jeśli wyjdzie suchy można już wyłączyć piekarnik, jeśli będzie oblepiony kawałkami ciasta należy zostawić je jeszcze na jakiś czas, co ok. 3 min. sprawdzając, czy się dopiekło. Ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego! :)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix