zamknij

Karobowe ciasto drożdżowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
martyna97
Autor przepisu:
Karob czyli substytut kakao
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: martyna97Karobowe ciasto drożdżowe

Składniki

  • 380g mąki pszennej
  • 100ml mleka w temp. letniej
  • 300g truskawek
  • 30g świeżych drożdży
  • 180g cukru
  • 100g masła roztopionego i ostudzonego
  • 18g (1 i 1/2 łyżki) karobu
  • 10g (łyżka) kakao
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zaczyn: drożdże wsyp do miski, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalej całość ok. 40ml mleka (w temp. letniej!), wymieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży, wierzch posyp delikatnie mąką i odstaw na ok. 20 minut.
  • Następnie do zaczynu przesiej pozostałą mąkę, karob i kakao, dodaj cukier, pozostałe mleko, masło (ostudzone!) i jajka, wymieszaj najpierw łyżką a potem przenieś ciasto na stolnicę i wyrób do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od dłoni.
  • Ciasto ponownie umieść w misce i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
  • Truskawki umy, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki. Po tym czasie uderzy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Formę o wymiarach 25x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto, równomiernie je rozprowadź (zrobiłam to za pomocą łyżki, którą moczyłam w wodzie). Na wierzchu ułóż truskawki.
  • Wstaw ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 165*C i piec ok. 40-50 min. Po 40 minutach włóż patyczek szaszłykowy w ciasto, jeśli wyjdzie suchy można już wyłączyć piekarnik, jeśli będzie oblepiony kawałkami ciasta należy zostawić je jeszcze na jakiś czas, co ok. 3 min. sprawdzając, czy się dopiekło. Ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego! :)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix