zamknij

Karp królewski w złotej panierce

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Smażony i tradycyjny karp
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plKarp królewski w złotej panierce

Składniki

  • 1 karp królewski (lustrzeń) o wadze do 1kg
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  •  bułka tarta
  •  pieprz
  •  masło
  •  olej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Karpia sprawiamy: patroszymy, czyścimy z niewielkiej ilości łusek, odcinamy głowę wraz z oskrzelami oraz płetwy ogonową, grzbietową i brzuszne.
  • Rybę filetujemy lub kroimy w dzwonka, starannie płuczemy i osuszamy.
  • Kroimy w plastry cytrynę i obraną z łusek cebulę, którymi z każdej strony obkładamy karpia.
  • Tak przygotowanego odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • Pół godziny przed smażeniem oczyszczamy rybę z plastrów cebuli i cytryny.
  • Wybijamy całe jajko na głęboki talerz, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku, aby następnie wszystko starannie rozbełtać.
  • W tak przygotowanej  niezbyt gęstej masie zanurzamy karpia.
  • Następnie w osobnym naczyniu obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aż uzyska złoty kolor.
  • Pod koniec smażenia dla lepszego smaku dodajemy troszkę masła.
  • Podajemy z kawałkami cytryny.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix