zamknij

Karp królewski w złotej panierce

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Smażony i tradycyjny karp
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: kingaparuzel.plKarp królewski w złotej panierce

Składniki

  • 1 karp królewski (lustrzeń) o wadze do 1kg
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  •  bułka tarta
  •  pieprz
  •  masło
  •  olej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Karpia sprawiamy: patroszymy, czyścimy z niewielkiej ilości łusek, odcinamy głowę wraz z oskrzelami oraz płetwy ogonową, grzbietową i brzuszne.
  • Rybę filetujemy lub kroimy w dzwonka, starannie płuczemy i osuszamy.
  • Kroimy w plastry cytrynę i obraną z łusek cebulę, którymi z każdej strony obkładamy karpia.
  • Tak przygotowanego odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • Pół godziny przed smażeniem oczyszczamy rybę z plastrów cebuli i cytryny.
  • Wybijamy całe jajko na głęboki talerz, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku, aby następnie wszystko starannie rozbełtać.
  • W tak przygotowanej  niezbyt gęstej masie zanurzamy karpia.
  • Następnie w osobnym naczyniu obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aż uzyska złoty kolor.
  • Pod koniec smażenia dla lepszego smaku dodajemy troszkę masła.
  • Podajemy z kawałkami cytryny.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix