zamknij

Karp królewski w złotej panierce

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Smażony i tradycyjny karp
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plKarp królewski w złotej panierce

Składniki

  • 1 karp królewski (lustrzeń) o wadze do 1kg
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  •  bułka tarta
  •  pieprz
  •  masło
  •  olej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Karpia sprawiamy: patroszymy, czyścimy z niewielkiej ilości łusek, odcinamy głowę wraz z oskrzelami oraz płetwy ogonową, grzbietową i brzuszne.
  • Rybę filetujemy lub kroimy w dzwonka, starannie płuczemy i osuszamy.
  • Kroimy w plastry cytrynę i obraną z łusek cebulę, którymi z każdej strony obkładamy karpia.
  • Tak przygotowanego odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • Pół godziny przed smażeniem oczyszczamy rybę z plastrów cebuli i cytryny.
  • Wybijamy całe jajko na głęboki talerz, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku, aby następnie wszystko starannie rozbełtać.
  • W tak przygotowanej  niezbyt gęstej masie zanurzamy karpia.
  • Następnie w osobnym naczyniu obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aż uzyska złoty kolor.
  • Pod koniec smażenia dla lepszego smaku dodajemy troszkę masła.
  • Podajemy z kawałkami cytryny.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix