zamknij

Karp królewski w złotej panierce

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Smażony i tradycyjny karp
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plKarp królewski w złotej panierce

Składniki

  • 1 karp królewski (lustrzeń) o wadze do 1kg
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  •  bułka tarta
  •  pieprz
  •  masło
  •  olej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Karpia sprawiamy: patroszymy, czyścimy z niewielkiej ilości łusek, odcinamy głowę wraz z oskrzelami oraz płetwy ogonową, grzbietową i brzuszne.
  • Rybę filetujemy lub kroimy w dzwonka, starannie płuczemy i osuszamy.
  • Kroimy w plastry cytrynę i obraną z łusek cebulę, którymi z każdej strony obkładamy karpia.
  • Tak przygotowanego odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  • Pół godziny przed smażeniem oczyszczamy rybę z plastrów cebuli i cytryny.
  • Wybijamy całe jajko na głęboki talerz, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku, aby następnie wszystko starannie rozbełtać.
  • W tak przygotowanej  niezbyt gęstej masie zanurzamy karpia.
  • Następnie w osobnym naczyniu obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aż uzyska złoty kolor.
  • Pod koniec smażenia dla lepszego smaku dodajemy troszkę masła.
  • Podajemy z kawałkami cytryny.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix