zamknij

Karp pieczony w borowikach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób karpia z grzybami
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karp pieczony w borowikach

Składniki

  • 1 karp w całości
  • 2  małe cebule
  • 60 g borowików suszonych
  • 4 łyżki  śmietanki
  • 1   żółtko
  • 1/4  kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 limonki limonki
  • do smażenia olej słonecznikowy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 szklanka wody
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki mocz w gorącej wodzie pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Po tym czasie odsącz je i pokrój według uznania (wywar z grzybów wykorzystasz w dalszym etapie). Obraną cebulę posiekaj w kostkę i delikatnie podsmaż na maśle.
  • Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby. Duś w małym garnku przez ok. 15 minut.
  • Do miseczki z wywarem z grzybów dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie i powoli wlewaj do garnka.
  • Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Śmietankę połącz z żółtkiem i dodaj do sosu. Mieszaj do zgęstnienia. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Spraw karpia (odetnij głowę, płetwy i ogon).
  • Wyczyść i pokrój w dzwonka.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i układaj na nim rybę.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 -25 minut. Po tym czasie polewaj rybę sosem grzybowym i zapiecz przez 10 - 15 minut.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
uwielbiam_gotowac

ciekawe czemu Magda nie chciała gotowac na antenie....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix