zamknij

Karp pieczony w borowikach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób karpia z grzybami
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karp pieczony w borowikach

Składniki

  • 1 karp w całości
  • 2  małe cebule
  • 60 g borowików suszonych
  • 4 łyżki  śmietanki
  • 1   żółtko
  • 1/4  kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 limonki limonki
  • do smażenia olej słonecznikowy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 szklanka wody
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki mocz w gorącej wodzie pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Po tym czasie odsącz je i pokrój według uznania (wywar z grzybów wykorzystasz w dalszym etapie). Obraną cebulę posiekaj w kostkę i delikatnie podsmaż na maśle.
  • Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby. Duś w małym garnku przez ok. 15 minut.
  • Do miseczki z wywarem z grzybów dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie i powoli wlewaj do garnka.
  • Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Śmietankę połącz z żółtkiem i dodaj do sosu. Mieszaj do zgęstnienia. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Spraw karpia (odetnij głowę, płetwy i ogon).
  • Wyczyść i pokrój w dzwonka.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i układaj na nim rybę.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 -25 minut. Po tym czasie polewaj rybę sosem grzybowym i zapiecz przez 10 - 15 minut.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
uwielbiam_gotowac

ciekawe czemu Magda nie chciała gotowac na antenie....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix