zamknij

Karp pieczony w borowikach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób karpia z grzybami
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Karp pieczony w borowikach

Składniki

  • 1 karp w całości
  • 2  małe cebule
  • 60 g borowików suszonych
  • 4 łyżki  śmietanki
  • 1   żółtko
  • 1/4  kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 limonki limonki
  • do smażenia olej słonecznikowy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 szklanka wody
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki mocz w gorącej wodzie pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Po tym czasie odsącz je i pokrój według uznania (wywar z grzybów wykorzystasz w dalszym etapie). Obraną cebulę posiekaj w kostkę i delikatnie podsmaż na maśle.
  • Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby. Duś w małym garnku przez ok. 15 minut.
  • Do miseczki z wywarem z grzybów dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie i powoli wlewaj do garnka.
  • Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Śmietankę połącz z żółtkiem i dodaj do sosu. Mieszaj do zgęstnienia. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Spraw karpia (odetnij głowę, płetwy i ogon).
  • Wyczyść i pokrój w dzwonka.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i układaj na nim rybę.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 -25 minut. Po tym czasie polewaj rybę sosem grzybowym i zapiecz przez 10 - 15 minut.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
uwielbiam_gotowac

ciekawe czemu Magda nie chciała gotowac na antenie....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix