zamknij

Karp po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karp po żydowsku

Składniki

  • 2-3  filety z karpia
  • 3 duże cebule
  • 45 g  rodzynek
  • 20 g  migdałów
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl szklanki piwa
  • 1 łyżka octu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • do smaku pieprz i sól
0
6

Sposób przygotowania:

  • Filety z karpia umyj i podziel na porcje.
  • Posyp z każdej strony solą i pieprzem.
  • W moździerzu potłucz goździki i posyp nimi rybę. Na koniec rybę skrop octem i odrobiną oliwy.
  • Obraną cebulę pokrój w plastry i podsmaż na dużej patelni. Podlej piwem, dołóż rybę i duś pod przykryciem ok. 20 do 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij rybę, a sos zredukuj, pozostawiając do odparowania.
  • Dodaj rodzynki i migdały, gotuj jeszcze chwilę.
  • Gotową rybę ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj płatkami migdałowymi.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix