zamknij

Karp w galarecie

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na Wigilię
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • 0,5 l wywaru rybnego (najlepiej z głowy karpia)
  • 1 kg karpia, sprawionego, pokrojonego w dzwonka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 cytryny
  •  sól
  •  świeżo zmieony pieprz
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g masła
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój w cząstki.
  • Obierz marchew, pietruszkę, seler, oczyść pora i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Przełóż wszystkie warzywa do garnka i zalej 1,5l wody i gotuj przez 15 minut.
  • Następnie dolej wywar rybny, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  • Delikatnie umieść dzwonka karpia w wywarze, dopraw 2 łyżkami soli oraz 1 łyżką pieprzu i gotuj przez 15 minut, a następnie wyjmij rybę i warzywa z garnka.
  • Przelej powstały wywar przez sito do drugiego garnka i dopraw sokiem z cytryny.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  • Ułóż dzwonka ryby na półmisku razem z pokrojoną w plasterki, ugotowaną marchewką.
  • Rozpuść żelatynę w ostudzonym wywarze i wylej na karpia i marchewkę.
  • Wstaw półmisek do lodówki na co najmniej 5 godzin, aż powstanie galareta.
  • Podawaj udekorowanego świeżymi ziołami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A do czego masło ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix