zamknij

Karp w galarecie

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na Wigilię
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • 0,5 l wywaru rybnego (najlepiej z głowy karpia)
  • 1 kg karpia, sprawionego, pokrojonego w dzwonka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 cytryny
  •  sól
  •  świeżo zmieony pieprz
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g masła
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój w cząstki.
  • Obierz marchew, pietruszkę, seler, oczyść pora i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Przełóż wszystkie warzywa do garnka i zalej 1,5l wody i gotuj przez 15 minut.
  • Następnie dolej wywar rybny, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  • Delikatnie umieść dzwonka karpia w wywarze, dopraw 2 łyżkami soli oraz 1 łyżką pieprzu i gotuj przez 15 minut, a następnie wyjmij rybę i warzywa z garnka.
  • Przelej powstały wywar przez sito do drugiego garnka i dopraw sokiem z cytryny.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  • Ułóż dzwonka ryby na półmisku razem z pokrojoną w plasterki, ugotowaną marchewką.
  • Rozpuść żelatynę w ostudzonym wywarze i wylej na karpia i marchewkę.
  • Wstaw półmisek do lodówki na co najmniej 5 godzin, aż powstanie galareta.
  • Podawaj udekorowanego świeżymi ziołami.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A do czego masło ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Masło kroimy w listki i kładziemy na ciepłego karpia. Wiesław z Kołobrzegu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          tvnpix