Karp w sosie grzybowym Ani Starmach
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji

Składniki
- 1 kg filetu z karpia
- 100 g suszonych prawdziwków
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- do smażenia olej
- do smażenia masło
- garść świeżego rozmarynu
- szczypta soli
- szczpta pieprzu
Sposób przygotowania:
Filet z karpia podziel na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem, rozmarynem, następnie obtocz w mące i przysmaż z obu stron na złoty kolor. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny, aby zmiękły. Następnie gotuj je na małym ogniu w odrobinie wody około 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w drobne paseczki. Cebulę pokrój drobno. Przysmaż ją na odrobinie masła, dodaj grzyby, smaż przez chwilę, po czym zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piecz około 25 minut.
Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (1)
zadna nowosc co roku na wigilie tak robie karpia
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie