zamknij

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Nowa wersja podania tradycyjnej ryby
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: DDTVNKarp Ani Starmach

Składniki

  • 1 kg filetu z karpia
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • do smażenia olej
  • do smażenia masło
  • garść świeżego rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczpta pieprzu
0
13

Sposób przygotowania:


Filet z karpia podziel na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem, rozmarynem, następnie obtocz w mące i przysmaż z obu stron na złoty kolor. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny, aby zmiękły. Następnie gotuj je na małym ogniu w odrobinie wody około 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w drobne paseczki. Cebulę pokrój drobno. Przysmaż ją na odrobinie masła, dodaj grzyby, smaż przez chwilę, po czym zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piecz około 25 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

zadna nowosc co roku na wigilie tak robie karpia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      tvnpix