zamknij

Kasza gryczana z czerwoną cebulą i sezamem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Samo zdrowie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/DDTVNKasza gryczana z czerwoną cebulą i sezamem

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • garść kiełków (np. fasoli mung)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypior
  • szczypta pieprzu
  • szczypta różowej soli
  • szczypta cząbru
  • szczypta czarnego sezamu
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1 kieliszek sosu sojowego
  • szczypta lubczyk
  • szczypta kozieradki (opcjonalnie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gryczaną przepłukaj na sicie, podpraż i gotuj w proporcji 1:2, aż wchłonie całą wodę.
    W tym czasie pokrój cebulę, czosnek i wrzucaj na suchą patelnię.
  • Dodaj cząber, lubczyk, gorczycę i świeżo mielony kolorowy pieprz. Smaż około 5 minut, często mieszając.
  • Następnie dodaj szczyptę różowej soli, garść kiełków i kaszę gryczaną.
  • Podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut. Dodaj czarny sezam i szczyptę kozieradki.
  • Mieszaj dokładnie i wyłącz ogień pod patelnią.
  • Dodaj łyżkę masła, pokrojony gruby szczypior, garść kolendry i na koniec sos sojowy.

Przepis z "Dzień Dobry TVN", autorka: Maia Sobczak (blog"Qmam kasze").

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix