zamknij

Kasza gryczana z czerwoną cebulą i sezamem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Samo zdrowie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/DDTVNKasza gryczana z czerwoną cebulą i sezamem

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • garść kiełków (np. fasoli mung)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypior
  • szczypta pieprzu
  • szczypta różowej soli
  • szczypta cząbru
  • szczypta czarnego sezamu
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1 kieliszek sosu sojowego
  • szczypta lubczyk
  • szczypta kozieradki (opcjonalnie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gryczaną przepłukaj na sicie, podpraż i gotuj w proporcji 1:2, aż wchłonie całą wodę.
    W tym czasie pokrój cebulę, czosnek i wrzucaj na suchą patelnię.
  • Dodaj cząber, lubczyk, gorczycę i świeżo mielony kolorowy pieprz. Smaż około 5 minut, często mieszając.
  • Następnie dodaj szczyptę różowej soli, garść kiełków i kaszę gryczaną.
  • Podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut. Dodaj czarny sezam i szczyptę kozieradki.
  • Mieszaj dokładnie i wyłącz ogień pod patelnią.
  • Dodaj łyżkę masła, pokrojony gruby szczypior, garść kolendry i na koniec sos sojowy.

Przepis z "Dzień Dobry TVN", autorka: Maia Sobczak (blog"Qmam kasze").

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix