zamknij

Kawowa galaretka

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z sosem waniliowym
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Kawowa galaretka
Autor: m.kwasek/m.dudko/j.majewski/j.kloskowski "Ugotowani" - akcja specjalna

Składniki

  •  galaretka:
  • 3 łyżeczki zmielonej kawy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  •  czarny barwnik spożywczy
  •  świeże truskawki do dekoracji
  •  sos waniliowy:
  • 1 szklanka mleka
  •  laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
0
3

Przepis uczestniczki programu "Ugotowani"

Sposób przygotowania:

Galaretka:

  • Kawę zaparz w dwóch szklankach wody. Cukier rozpuść w rondelku z 1/4 szklanki wody.
  • Żelatynę zalej łyżką zimnej wody i odstaw na minutę.
  • Barwnik spożywczy rozpuść w małej ilości ciepłej wody.
  • Połącz kawę, syrop cukrowy, barwnik spożywczy i żelatynę.
  • Mieszaj, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
  • Następnie przelej do małych szklaneczek i schłódź w lodówce do stężęnia.
  • Deser podaj udekorowany połówką truskawki.

Sos waniliowy:

  • Mleko gotuj z miąższem z laski wanili.
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
  • Następnie w metalowej misce zalej utarte żółtko mlekiem i mieszaj.
  • Miskę postaw na rondelku z gotującą się wodą i podgrzwaj aż do zagęstnia sosu.

 

Autorka: Katarzyna Zalewska

Przepis z programu "Ugotowani": Mała czarna.

Inne przepisy "Ugotowanych":

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix