zamknij

Klasyczna szarlotka

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjne ciasto z jabłkami
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Klasyczna szarlotka
Autor: StockFood/AgencjaFree Szarlotka

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  •  Nadzienie:
  • 5-6 dużych kwaśnych jabłek
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  •  mąka do oprószenia
0
14

 

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp mąkę na ciasto i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj 4-5 łyżek zimnej wody. Wyrób ciasto na gładką masę i uformuj kulę.
  • Na posypanej mąką stolicy połóż ciasto i podziel na dwie części
  • Połówki ciasta owiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w plastry
  • W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i sól. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na dwa duże koła nieco większe niż forma do pieczenia
  • Połowę ciasta rozłoż na dnie formy do pieczenia. Napełnij ciasto jabłkami i przykryj drugą połową
  • Krawędzie ciasta przyklej do siebie. Wierzch ciasta natnij nożem w kilku miejscach
  • Z pozostałych skrawków ciasta wytnij ozdobne elementy i połóż na wierzch. Krawędzie ciasta przykryj folią aluminiową
  • Piecz w piekarniku 40-50 minut na złoty kolor. 15 minut przez zakończeniem pieczenia usuń folię. Odstawić do wystygnięcia

Szarlotka krok po kroku:

Galeria foto (22)

Szarlotka

  • Szarlotka
    Szarlotka(1 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(2 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(3 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(4 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(5 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(6 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(7 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(8 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(9 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(10 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(11 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(12 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(13 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(14 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(15 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(16 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(17 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(18 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(19 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(20 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(21 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(22 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
moniqa1818
moniqa1818

Nie jestem zadowolona z tego przepisu, z przepisu na ciasto .
Nie dało sie rozwałkować , łamało sie było zbyt kruche i było go za mało.
całość ciasto użyłam jako spód , i jabłka na wierzch bez góry .

póki co piecze sie zobaczymy co z tego wyjdzie .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      moniqa1818
      moniqa1818

      ja właśnie zabieram się ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Super ciasto. Polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              tvnpix