zamknij

Klasyczna szarlotka

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjne ciasto z jabłkami
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Klasyczna szarlotka
Autor: StockFood/AgencjaFree Szarlotka

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  •  Nadzienie:
  • 5-6 dużych kwaśnych jabłek
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  •  mąka do oprószenia
0
14

 

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wsyp mąkę na ciasto i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj 4-5 łyżek zimnej wody. Wyrób ciasto na gładką masę i uformuj kulę.
  • Na posypanej mąką stolicy połóż ciasto i podziel na dwie części
  • Połówki ciasta owiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w plastry
  • W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i sól. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na dwa duże koła nieco większe niż forma do pieczenia
  • Połowę ciasta rozłoż na dnie formy do pieczenia. Napełnij ciasto jabłkami i przykryj drugą połową
  • Krawędzie ciasta przyklej do siebie. Wierzch ciasta natnij nożem w kilku miejscach
  • Z pozostałych skrawków ciasta wytnij ozdobne elementy i połóż na wierzch. Krawędzie ciasta przykryj folią aluminiową
  • Piecz w piekarniku 40-50 minut na złoty kolor. 15 minut przez zakończeniem pieczenia usuń folię. Odstawić do wystygnięcia

Szarlotka krok po kroku:

Galeria foto (22)

Szarlotka

  • Szarlotka
    Szarlotka(1 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(2 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(3 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(4 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(5 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(6 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(7 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(8 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(9 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(10 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(11 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(12 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(13 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(14 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(15 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(16 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(17 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(18 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(19 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(20 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(21 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
  • Szarlotka
    Szarlotka(22 z 22) Fot. StockFood/AgencjaFree
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
moniqa1818
moniqa1818

Nie jestem zadowolona z tego przepisu, z przepisu na ciasto .
Nie dało sie rozwałkować , łamało sie było zbyt kruche i było go za mało.
całość ciasto użyłam jako spód , i jabłka na wierzch bez góry .

póki co piecze sie zobaczymy co z tego wyjdzie .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      moniqa1818
      moniqa1818

      ja właśnie zabieram się ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Super ciasto. Polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              tvnpix