zamknij

Klasyczna zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z parmezanem
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetKlasyczna zupa cebulowa z parmezanem

Składniki

  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kawałki pieczywa – np. bagietka
  • 6-8 plastrów parmezanu
  •  sól i pieprz
  •  bulion:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
0
15

 

Sposób przygotowania:

Wśród wielu znanych nam warzyw cebula chyba jest jednym z tych najbardziej popularnych. Różne gatunki używane na całym świecie są składnikami najrozmaitszych potraw. Do zrobienia klasycznej zupy cebulowej należy użyć najbardziej popularnej w Polsce cebuli z zaschniętą skórką, która jest bardziej esencjonalna i wyraźna w smaku. Lekkie przypalenie cebuli, dzięki karmelizacji zawartego w niej cukru, nada zupie pięknego złocistego koloru.

  • Umyj skrzydełka pod zimną bieżącą wodą, następnie włóż do garnka i zalej 7 szklankami zimnej wody
  • Nastaw na duży ogień, w między czasie przekrój cebule na pół i przeciętą stroną połóż na suchej patelni i doprowadź do przypalenia
  • Obierz marchew i pietruszkę
  • W momencie kiedy skrzydełka się zagotują ściągnij delikatnie łyżką powstała pianę
  • Po całkowitym oczyszczeniu z piany dodaj przypaloną cebulę, obraną marchew i pietruszkę, seler naciowy, gałązkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie
  • Podgrzewaj na małym ogniu około 2,5 godziny nie doprowadzając do zagotowania
  • W między czasie cebule obierz z wierzchnich warstw i przekrój na pół i siekaj wzdłuż widocznych warstw, aby powstały tzw. „piórka”
  • W garnku o szerokim dnie włóż masło i oliwę z oliwek, podsmaż w całości gałązkę tymianku i zmiażdżony dłonią, obrany ząbek czosnku
  • Po uwolnieniu aromatu z czosnku i tymianku wrzuć posiekana cebulę i smaż bardzo długo na małym ogniu do momentu, aż cebula się s karmelizuje, a woda z niej wyparuje
  • Jak cebula zacznie przywierać do dna możesz podlać 1 szklanką uprzednio przygotowanego bulionu
  • Po ponownym odparowaniu całego płynu i przywarciu cebuli do dna garnka zalej 3 szklankami bulionu i gotuj około 1 godziny
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Zupę wlej do talerza, połóż na wierzchu parmezan i 2 kawałki upieczonej bagietki

Przepisy Fundacji Allegro All For Planet w ramach akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa!"
Więcej informacji na stronie: http://niebadzburak.pl/

Klasyczna zupa cebulowa z parmezanem
Autor: Fundacai Allegro All For Planet Klasyczna zupa cebulowa z parmezanem
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a może by tak któreś najpierw ugotowało i spróbowało :) bo zupa z tego przepisu jest rewelacyjna !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo długie przygotowanie...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          foto bardzo nieapetyczne

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląd 3 z dwoma minusami

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                  Atletyczny kurczak

                  Pomysł na lekkie drugie danie

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  tvnpix