zamknij

Klasyczna zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z parmezanem
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetKlasyczna zupa cebulowa z parmezanem

Składniki

  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kawałki pieczywa – np. bagietka
  • 6-8 plastrów parmezanu
  •  sól i pieprz
  •  bulion:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
0
15

 

Sposób przygotowania:

Wśród wielu znanych nam warzyw cebula chyba jest jednym z tych najbardziej popularnych. Różne gatunki używane na całym świecie są składnikami najrozmaitszych potraw. Do zrobienia klasycznej zupy cebulowej należy użyć najbardziej popularnej w Polsce cebuli z zaschniętą skórką, która jest bardziej esencjonalna i wyraźna w smaku. Lekkie przypalenie cebuli, dzięki karmelizacji zawartego w niej cukru, nada zupie pięknego złocistego koloru.

  • Umyj skrzydełka pod zimną bieżącą wodą, następnie włóż do garnka i zalej 7 szklankami zimnej wody
  • Nastaw na duży ogień, w między czasie przekrój cebule na pół i przeciętą stroną połóż na suchej patelni i doprowadź do przypalenia
  • Obierz marchew i pietruszkę
  • W momencie kiedy skrzydełka się zagotują ściągnij delikatnie łyżką powstała pianę
  • Po całkowitym oczyszczeniu z piany dodaj przypaloną cebulę, obraną marchew i pietruszkę, seler naciowy, gałązkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie
  • Podgrzewaj na małym ogniu około 2,5 godziny nie doprowadzając do zagotowania
  • W między czasie cebule obierz z wierzchnich warstw i przekrój na pół i siekaj wzdłuż widocznych warstw, aby powstały tzw. „piórka”
  • W garnku o szerokim dnie włóż masło i oliwę z oliwek, podsmaż w całości gałązkę tymianku i zmiażdżony dłonią, obrany ząbek czosnku
  • Po uwolnieniu aromatu z czosnku i tymianku wrzuć posiekana cebulę i smaż bardzo długo na małym ogniu do momentu, aż cebula się s karmelizuje, a woda z niej wyparuje
  • Jak cebula zacznie przywierać do dna możesz podlać 1 szklanką uprzednio przygotowanego bulionu
  • Po ponownym odparowaniu całego płynu i przywarciu cebuli do dna garnka zalej 3 szklankami bulionu i gotuj około 1 godziny
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Zupę wlej do talerza, połóż na wierzchu parmezan i 2 kawałki upieczonej bagietki

Przepisy Fundacji Allegro All For Planet w ramach akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa!"
Więcej informacji na stronie: http://niebadzburak.pl/

Klasyczna zupa cebulowa z parmezanem
Autor: Fundacai Allegro All For Planet Klasyczna zupa cebulowa z parmezanem
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a może by tak któreś najpierw ugotowało i spróbowało :) bo zupa z tego przepisu jest rewelacyjna !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo długie przygotowanie...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          foto bardzo nieapetyczne

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląd 3 z dwoma minusami

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  tvnpix