zamknij

Klasyczna zupa cebulowa

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z parmezanem
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetKlasyczna zupa cebulowa z parmezanem

Składniki

  • 4 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kawałki pieczywa – np. bagietka
  • 6-8 plastrów parmezanu
  •  sól i pieprz
  •  bulion:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
0
15

 

Sposób przygotowania:

Wśród wielu znanych nam warzyw cebula chyba jest jednym z tych najbardziej popularnych. Różne gatunki używane na całym świecie są składnikami najrozmaitszych potraw. Do zrobienia klasycznej zupy cebulowej należy użyć najbardziej popularnej w Polsce cebuli z zaschniętą skórką, która jest bardziej esencjonalna i wyraźna w smaku. Lekkie przypalenie cebuli, dzięki karmelizacji zawartego w niej cukru, nada zupie pięknego złocistego koloru.

  • Umyj skrzydełka pod zimną bieżącą wodą, następnie włóż do garnka i zalej 7 szklankami zimnej wody
  • Nastaw na duży ogień, w między czasie przekrój cebule na pół i przeciętą stroną połóż na suchej patelni i doprowadź do przypalenia
  • Obierz marchew i pietruszkę
  • W momencie kiedy skrzydełka się zagotują ściągnij delikatnie łyżką powstała pianę
  • Po całkowitym oczyszczeniu z piany dodaj przypaloną cebulę, obraną marchew i pietruszkę, seler naciowy, gałązkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie
  • Podgrzewaj na małym ogniu około 2,5 godziny nie doprowadzając do zagotowania
  • W między czasie cebule obierz z wierzchnich warstw i przekrój na pół i siekaj wzdłuż widocznych warstw, aby powstały tzw. „piórka”
  • W garnku o szerokim dnie włóż masło i oliwę z oliwek, podsmaż w całości gałązkę tymianku i zmiażdżony dłonią, obrany ząbek czosnku
  • Po uwolnieniu aromatu z czosnku i tymianku wrzuć posiekana cebulę i smaż bardzo długo na małym ogniu do momentu, aż cebula się s karmelizuje, a woda z niej wyparuje
  • Jak cebula zacznie przywierać do dna możesz podlać 1 szklanką uprzednio przygotowanego bulionu
  • Po ponownym odparowaniu całego płynu i przywarciu cebuli do dna garnka zalej 3 szklankami bulionu i gotuj około 1 godziny
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Zupę wlej do talerza, połóż na wierzchu parmezan i 2 kawałki upieczonej bagietki

Przepisy Fundacji Allegro All For Planet w ramach akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa!"
Więcej informacji na stronie: http://niebadzburak.pl/

Klasyczna zupa cebulowa z parmezanem
Autor: Fundacai Allegro All For Planet Klasyczna zupa cebulowa z parmezanem
Zainspiruj nas

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix