zamknij

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Klasyka na twoim stole
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Śledzie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 500 g solonych śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
0
13

Sposób przygotowania:

Śledzie namocz w mleku na około 2 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmij z mleka, osusz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop octem i przypraw białym pieprzem. Odstaw. Cebulę, ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw cukrem do smaku. Dodaj śledzie, wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszoruj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 1 godzinę.


Ziemniaki i buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i podawaj ze śledziem.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Śledź w śmietanie zawsze spoko

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam śledziki, w tym roku robiłam sałatkę śledziową z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          tvnpix