zamknij

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Klasyka na twoim stole
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Śledzie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 500 g solonych śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
0
13

Sposób przygotowania:

Śledzie namocz w mleku na około 2 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmij z mleka, osusz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop octem i przypraw białym pieprzem. Odstaw. Cebulę, ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw cukrem do smaku. Dodaj śledzie, wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszoruj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 1 godzinę.


Ziemniaki i buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i podawaj ze śledziem.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Śledź w śmietanie zawsze spoko

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam śledziki, w tym roku robiłam sałatkę śledziową z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          tvnpix