zamknij

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Klasyka na twoim stole
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Śledzie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 500 g solonych śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
0
13

Sposób przygotowania:

Śledzie namocz w mleku na około 2 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmij z mleka, osusz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop octem i przypraw białym pieprzem. Odstaw. Cebulę, ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw cukrem do smaku. Dodaj śledzie, wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszoruj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 1 godzinę.


Ziemniaki i buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i podawaj ze śledziem.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Śledź w śmietanie zawsze spoko

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam śledziki, w tym roku robiłam sałatkę śledziową z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          tvnpix