Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji

Składniki
- 1 kg buraków
- 1 kg dużych ziemniaków
- 500 g solonych śledzi
- 1 szklanka mleka
- 2 cebule
- 6 ogórków konserwowych
- 2 duże kwaśne jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki octu
- 500 ml śmietany 18%
- 3-4 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Śledzie namocz w mleku na około 2 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmij z mleka, osusz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop octem i przypraw białym pieprzem. Odstaw. Cebulę, ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw cukrem do smaku. Dodaj śledzie, wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszoruj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 1 godzinę.
Ziemniaki i buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i podawaj ze śledziem.
Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (2)
Śledź w śmietanie zawsze spoko
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Uwielbiam śledziki, w tym roku robiłam sałatkę śledziową z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), polecam.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie