zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Klasztorna chata

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: pokochajgotowanie.blogspot.comKlasztorna chata Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła Lurpak
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 opakowania fix do śmietany
  • ok. 50dag wydrylowanych wiśni (mogą być rozmrożone lub ze słoika)
  • do dekoracji kakao
0
3

1. Z mąki, śmietany, połowy cukru, sody i masła wyrabiamy ręką ciasto. Schładzamy je 30 min. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Na każdym placku układamy odsączone wiśnie i zawijamy jak naleśniki ( końcówki zlepiamy, żeby nie wypłynął sok). Rulony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Studzimy. 2. Śmietanę ubijamy z fixami i z pozostałym cukrem. 3. Z jednej strony odcinamy kawałek każdego rulonika, tak by były równe i widoczne nadzienie. Następnie ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy śmietaną, nakładamy na to dwa ruloniki i warstwę śmietany, na wierzch kładziemy jeden rulonik. Całość smarujemy resztą bitej śmietany, zostawiając niewysmarowaną przednią część. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, przed podaniem posypujemy kakaem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To jest kopia ciasta "Monastyrska izba".

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      tvnpix