zamknij

Klopsiki w sosie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Albóndigas en salsa
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Republika SłonecznaKlopsiki

Składniki

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 3 kromki jasnego pieczywa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  •  pietruszka
  •  sól, pieprz czarny ziarnisty
  •  mąka
  • 1/2 litra oleju słonecznikowego
  • sos :
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerowna papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml białego wina
  • 1 szklanka mięsnego wywaru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Odkryj skórkę chleba. namocz kromki w mleku
  • Mieszaj w misce mięso mielone, dodaj namoczony chleb, czosnek, drobno posiekaną pietruszkę, jajko, sól oraz pieprz mielony. Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednorodnej masy
  • Z otrzymanej masy formujemy kulki trochę mniejsze od piłki golfowej. Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w dużej ilości oleju ok. 1,5 minuty
  • Gotowe klopsiki wyłóż na papierowy ręcznik

Przygotowanie sosu:

  • Drobno posiekaj warzywa, smaż na patelni, wykorzystując olej słonecznikowy ze smażenia klopsików
  • Podsmażywszy warzywa, dodaj do nich białe wino i czekamy aż alkohol odparuje; dodaj sól i liść laurowy
  • Wlej wywar, a gdy całość się zagotuje, dodaj kotleciki. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut

* Klopsiki podajemy z purée ziemniaczanym oraz posypane pietruszką


Autor: Julian Redendo Bueno

Julian Redendo Bueno
Autor: Republika Słoneczna w Poznaniu Julian Redendo Bueno

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna


Przepis przygotowany przez Republikę Słoneczną w Poznaniu

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix