zamknij

Klopsiki w sosie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Albóndigas en salsa
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Republika SłonecznaKlopsiki

Składniki

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 3 kromki jasnego pieczywa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  •  pietruszka
  •  sól, pieprz czarny ziarnisty
  •  mąka
  • 1/2 litra oleju słonecznikowego
  • sos :
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerowna papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml białego wina
  • 1 szklanka mięsnego wywaru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Odkryj skórkę chleba. namocz kromki w mleku
  • Mieszaj w misce mięso mielone, dodaj namoczony chleb, czosnek, drobno posiekaną pietruszkę, jajko, sól oraz pieprz mielony. Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednorodnej masy
  • Z otrzymanej masy formujemy kulki trochę mniejsze od piłki golfowej. Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w dużej ilości oleju ok. 1,5 minuty
  • Gotowe klopsiki wyłóż na papierowy ręcznik

Przygotowanie sosu:

  • Drobno posiekaj warzywa, smaż na patelni, wykorzystując olej słonecznikowy ze smażenia klopsików
  • Podsmażywszy warzywa, dodaj do nich białe wino i czekamy aż alkohol odparuje; dodaj sól i liść laurowy
  • Wlej wywar, a gdy całość się zagotuje, dodaj kotleciki. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut

* Klopsiki podajemy z purée ziemniaczanym oraz posypane pietruszką


Autor: Julian Redendo Bueno

Julian Redendo Bueno
Autor: Republika Słoneczna w Poznaniu Julian Redendo Bueno

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna


Przepis przygotowany przez Republikę Słoneczną w Poznaniu

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix