zamknij

Kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dla miłośników makaronu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNŁazanki dyniowe

Składniki

  •  tarty parmezan
  • 1 dynia hokkaido (ok. 600 g miąższu)
  • 3 żółtka
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • 200 g makaronu łazanki
  • 100 g masła
  • 10-15  listków szałwii
  •  sól, pieprz
0
0
  • Dynię obierz i pokrój na 3-4 cm kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 min. w 180 st. C. Następnie schłódź i dokładnie rozgnieć widelcem (jeśli dynia będzie twarda, należy ją jeszcze podpiec).
  • W tym czasie w osolonym wrzątku ugotuj łazanki i w dużym garnku podgrzej masło z szałwią.
  • Do rozgniecionej dyni dodaj żółtka, sery, sól, posiekaną szałwię, wymieszaj i dodaj tyle bułki tartej, aby dwoma łyżkami można było uformować kluseczkę (jeśli nie będzie potrzeby, to nie dodawaj).
  • Formując w ten sposób bułeczki, gotuj je na osolonym wrzątku (tym samym, w którym gotował się makaron) do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotuj jeszcze minutę.
  • Łazanki dodaj do masła i wymieszaj, dodaj kluseczki i delikatnie wymieszaj.
  • Podaj posypane parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix