zamknij

Kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dla miłośników makaronu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNŁazanki dyniowe

Składniki

  •  tarty parmezan
  • 1 dynia hokkaido (ok. 600 g miąższu)
  • 3 żółtka
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • 200 g makaronu łazanki
  • 100 g masła
  • 10-15  listków szałwii
  •  sól, pieprz
0
0
  • Dynię obierz i pokrój na 3-4 cm kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 min. w 180 st. C. Następnie schłódź i dokładnie rozgnieć widelcem (jeśli dynia będzie twarda, należy ją jeszcze podpiec).
  • W tym czasie w osolonym wrzątku ugotuj łazanki i w dużym garnku podgrzej masło z szałwią.
  • Do rozgniecionej dyni dodaj żółtka, sery, sól, posiekaną szałwię, wymieszaj i dodaj tyle bułki tartej, aby dwoma łyżkami można było uformować kluseczkę (jeśli nie będzie potrzeby, to nie dodawaj).
  • Formując w ten sposób bułeczki, gotuj je na osolonym wrzątku (tym samym, w którym gotował się makaron) do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotuj jeszcze minutę.
  • Łazanki dodaj do masła i wymieszaj, dodaj kluseczki i delikatnie wymieszaj.
  • Podaj posypane parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix