zamknij

Kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dla miłośników makaronu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNŁazanki dyniowe

Składniki

  •  tarty parmezan
  • 1 dynia hokkaido (ok. 600 g miąższu)
  • 3 żółtka
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • 200 g makaronu łazanki
  • 100 g masła
  • 10-15  listków szałwii
  •  sól, pieprz
0
0
  • Dynię obierz i pokrój na 3-4 cm kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 min. w 180 st. C. Następnie schłódź i dokładnie rozgnieć widelcem (jeśli dynia będzie twarda, należy ją jeszcze podpiec).
  • W tym czasie w osolonym wrzątku ugotuj łazanki i w dużym garnku podgrzej masło z szałwią.
  • Do rozgniecionej dyni dodaj żółtka, sery, sól, posiekaną szałwię, wymieszaj i dodaj tyle bułki tartej, aby dwoma łyżkami można było uformować kluseczkę (jeśli nie będzie potrzeby, to nie dodawaj).
  • Formując w ten sposób bułeczki, gotuj je na osolonym wrzątku (tym samym, w którym gotował się makaron) do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotuj jeszcze minutę.
  • Łazanki dodaj do masła i wymieszaj, dodaj kluseczki i delikatnie wymieszaj.
  • Podaj posypane parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix