zamknij

Kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dla miłośników makaronu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNŁazanki dyniowe

Składniki

  •  tarty parmezan
  • 1 dynia hokkaido (ok. 600 g miąższu)
  • 3 żółtka
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • 200 g makaronu łazanki
  • 100 g masła
  • 10-15  listków szałwii
  •  sól, pieprz
0
0
  • Dynię obierz i pokrój na 3-4 cm kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 min. w 180 st. C. Następnie schłódź i dokładnie rozgnieć widelcem (jeśli dynia będzie twarda, należy ją jeszcze podpiec).
  • W tym czasie w osolonym wrzątku ugotuj łazanki i w dużym garnku podgrzej masło z szałwią.
  • Do rozgniecionej dyni dodaj żółtka, sery, sól, posiekaną szałwię, wymieszaj i dodaj tyle bułki tartej, aby dwoma łyżkami można było uformować kluseczkę (jeśli nie będzie potrzeby, to nie dodawaj).
  • Formując w ten sposób bułeczki, gotuj je na osolonym wrzątku (tym samym, w którym gotował się makaron) do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotuj jeszcze minutę.
  • Łazanki dodaj do masła i wymieszaj, dodaj kluseczki i delikatnie wymieszaj.
  • Podaj posypane parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix