zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Knedle podwójnie truskawkowe

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.jedzonkoo.blogspot.comKnedle podwójnie truskawkowe

Składniki

  • 500 g mąki krupczatka
  • 500 ml mleka 0,5%
  • 100 g masła Lurpak
  • 4 jajka
  • 1 kg truskawek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
0
5

Sposób przygotowania:

  • Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy masło. Rozpuszczamy masło i dosypujemy szczyptę soli
  • Do mleka z masłem wsypujemy mąkę, nadal gotujemy i stale mieszamy aż ciasto odlepi się od garnka
  • Studzimy ciasto, do wystudzonego dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy
  • Stolnice posypujemy mąką krupczatką i wykładamy ciasto, jak nadal się lepi to dodajemy tyle mąki aż nie będzie się lepić do dłoni
  • Formułujemy wałeczek i kroimy go w paseczki, które rozgniatamy dłonią na owalny placuszek, kładziemy po środku truskawkę i zalepiamy w kuleczkę
  • Do wrzątku wkładamy knedle i po ok. 5-7 minutach jak już wypłyną to wyjmujemy i podajemy
  • Ja podaję z sosem ze zmiksowanych z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem truskawek. Jest bardzo smaczne, delikatne i sycące. Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix