zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Knedle podwójnie truskawkowe

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: www.jedzonkoo.blogspot.comKnedle podwójnie truskawkowe

Składniki

  • 500 g mąki krupczatka
  • 500 ml mleka 0,5%
  • 100 g masła Lurpak
  • 4 jajka
  • 1 kg truskawek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
0
5

Sposób przygotowania:

  • Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy masło. Rozpuszczamy masło i dosypujemy szczyptę soli
  • Do mleka z masłem wsypujemy mąkę, nadal gotujemy i stale mieszamy aż ciasto odlepi się od garnka
  • Studzimy ciasto, do wystudzonego dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy
  • Stolnice posypujemy mąką krupczatką i wykładamy ciasto, jak nadal się lepi to dodajemy tyle mąki aż nie będzie się lepić do dłoni
  • Formułujemy wałeczek i kroimy go w paseczki, które rozgniatamy dłonią na owalny placuszek, kładziemy po środku truskawkę i zalepiamy w kuleczkę
  • Do wrzątku wkładamy knedle i po ok. 5-7 minutach jak już wypłyną to wyjmujemy i podajemy
  • Ja podaję z sosem ze zmiksowanych z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem truskawek. Jest bardzo smaczne, delikatne i sycące. Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix