zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Knedle podwójnie truskawkowe

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: www.jedzonkoo.blogspot.comKnedle podwójnie truskawkowe

Składniki

  • 500 g mąki krupczatka
  • 500 ml mleka 0,5%
  • 100 g masła Lurpak
  • 4 jajka
  • 1 kg truskawek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
0
5

Sposób przygotowania:

  • Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy masło. Rozpuszczamy masło i dosypujemy szczyptę soli
  • Do mleka z masłem wsypujemy mąkę, nadal gotujemy i stale mieszamy aż ciasto odlepi się od garnka
  • Studzimy ciasto, do wystudzonego dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy
  • Stolnice posypujemy mąką krupczatką i wykładamy ciasto, jak nadal się lepi to dodajemy tyle mąki aż nie będzie się lepić do dłoni
  • Formułujemy wałeczek i kroimy go w paseczki, które rozgniatamy dłonią na owalny placuszek, kładziemy po środku truskawkę i zalepiamy w kuleczkę
  • Do wrzątku wkładamy knedle i po ok. 5-7 minutach jak już wypłyną to wyjmujemy i podajemy
  • Ja podaję z sosem ze zmiksowanych z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem truskawek. Jest bardzo smaczne, delikatne i sycące. Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix