zamknij

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszna zupa — do wypróbowania!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHKociołek łososiowo-pomidorowy

Składniki

  • 80 g  jogurtu naturalnego
  • 1 listek laurowy
  • 200 g  surowego łososia (bez skóry i ości)
  • 30 g  chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
  • 360 g  obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 350 g  pomidorów
  • 1 por (tylko biała część)
  • 600 ml  mleka
  • 500 ml  wody
  • 20 g  masła
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 łyżki  oleju z pestek winogron
  • 1/2  pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
5

Sposób przygotowania:

  • Kostkę rosołową rozpuść w gotującej się wodzie i gotuj przez minutę.
  • Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Łososia wyłóż do wrzącego rosołu, wlej 100 ml mleka i wrzuć listek laurowy.
  • Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmij ją z wywaru, wystudź i podziel widelcem na płaty.
  • Pora rozetnij wzdłuż, dokładnie wypłucz, a następnie drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, na którym zeszklij pora, dodaj boczek i całość smaż 5-10 minut, cały czas mieszając.
  • Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze 2 minuty, a następnie wlej wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
  • Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Wyjmij z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, zmiksuj je i z powrotem włóż do garnka. Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem, włóż kawałki ryby i posyp natką pietruszki.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Od kiedy to zupy gotujemy na chemicznych kostkach? Czyżby portal sponsorowało lobby producentów chemii spożywczej?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      „Kociołek pomidorowo-łososiowy” – jest wg mojej wiedzy autorstwa Pascala Brodnickiego

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          POŁĄCZENIE ŁOSOSIA Z POMIDORAMI I INNYMI SKŁADNIKAMI TO PROFANACJA

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              tvnpix