zamknij

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszna zupa — do wypróbowania!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHKociołek łososiowo-pomidorowy

Składniki

  • 80 g  jogurtu naturalnego
  • 1 listek laurowy
  • 200 g  surowego łososia (bez skóry i ości)
  • 30 g  chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
  • 360 g  obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 350 g  pomidorów
  • 1 por (tylko biała część)
  • 600 ml  mleka
  • 500 ml  wody
  • 20 g  masła
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 łyżki  oleju z pestek winogron
  • 1/2  pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
5

Sposób przygotowania:

  • Kostkę rosołową rozpuść w gotującej się wodzie i gotuj przez minutę.
  • Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Łososia wyłóż do wrzącego rosołu, wlej 100 ml mleka i wrzuć listek laurowy.
  • Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmij ją z wywaru, wystudź i podziel widelcem na płaty.
  • Pora rozetnij wzdłuż, dokładnie wypłucz, a następnie drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, na którym zeszklij pora, dodaj boczek i całość smaż 5-10 minut, cały czas mieszając.
  • Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze 2 minuty, a następnie wlej wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
  • Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Wyjmij z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, zmiksuj je i z powrotem włóż do garnka. Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem, włóż kawałki ryby i posyp natką pietruszki.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Od kiedy to zupy gotujemy na chemicznych kostkach? Czyżby portal sponsorowało lobby producentów chemii spożywczej?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      tak jest szybciej

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          „Kociołek pomidorowo-łososiowy” – jest wg mojej wiedzy autorstwa Pascala Brodnickiego

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              POŁĄCZENIE ŁOSOSIA Z POMIDORAMI I INNYMI SKŁADNIKAMI TO PROFANACJA

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                  Atletyczny kurczak

                  Pomysł na lekkie drugie danie

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  tvnpix