zamknij

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepyszna zupa — do wypróbowania!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHKociołek łososiowo-pomidorowy

Składniki

  • 80 g  jogurtu naturalnego
  • 1 listek laurowy
  • 200 g  surowego łososia (bez skóry i ości)
  • 30 g  chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
  • 360 g  obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 350 g  pomidorów
  • 1 por (tylko biała część)
  • 600 ml  mleka
  • 500 ml  wody
  • 20 g  masła
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 łyżki  oleju z pestek winogron
  • 1/2  pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
5

Sposób przygotowania:

  • Kostkę rosołową rozpuść w gotującej się wodzie i gotuj przez minutę.
  • Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Łososia wyłóż do wrzącego rosołu, wlej 100 ml mleka i wrzuć listek laurowy.
  • Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmij ją z wywaru, wystudź i podziel widelcem na płaty.
  • Pora rozetnij wzdłuż, dokładnie wypłucz, a następnie drobno posiekaj.
  • W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, na którym zeszklij pora, dodaj boczek i całość smaż 5-10 minut, cały czas mieszając.
  • Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze 2 minuty, a następnie wlej wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
  • Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Wyjmij z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, zmiksuj je i z powrotem włóż do garnka. Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem, włóż kawałki ryby i posyp natką pietruszki.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Od kiedy to zupy gotujemy na chemicznych kostkach? Czyżby portal sponsorowało lobby producentów chemii spożywczej?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      tak jest szybciej

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          „Kociołek pomidorowo-łososiowy” – jest wg mojej wiedzy autorstwa Pascala Brodnickiego

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bo to prawda

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  POŁĄCZENIE ŁOSOSIA Z POMIDORAMI I INNYMI SKŁADNIKAMI TO PROFANACJA

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                      Deser z mrożonych truskawek

                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Puszyste ego Przepis 14

                      Puszyste ego

                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      tvnpix