zamknij

Kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Indyjska wersja pysznych klopsików
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKofty wołowe

Składniki

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 400 g chudej wołowiny mielonej
  • 3 duże pomidory
  •  imbir wielkości kciuka, obrany
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry świeżej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki pasty tandoori masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  •  jogurt naturalny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
0
  • Wsyp do miski soczewicę odsączoną na sitku, dopraw solą, pieprzem i mieszanką garam masala, dodaj mięso mielone, wymieszaj i porządnie wygnieć.
  • Formuj kulki i smaż na patelni na łyżce oliwy, przewróć, kiedy się zrumienią. Do blendera wrzuć pomidory, imbir, szalotki obrane ze skóry, chili, 1/2 pęczka kolendry, kurkumę, miód, pastę tandoori masala i mleko kokosowe. Zmiksuj na gładką masę i wlej na patelnię, na której smaży się mięso.
  • Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Podaj udekorowane kolendrą i jogurtem z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z Dzień Dobry TVN.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix