zamknij

Kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Indyjska wersja pysznych klopsików
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKofty wołowe

Składniki

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 400 g chudej wołowiny mielonej
  • 3 duże pomidory
  •  imbir wielkości kciuka, obrany
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry świeżej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki pasty tandoori masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  •  jogurt naturalny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
0
  • Wsyp do miski soczewicę odsączoną na sitku, dopraw solą, pieprzem i mieszanką garam masala, dodaj mięso mielone, wymieszaj i porządnie wygnieć.
  • Formuj kulki i smaż na patelni na łyżce oliwy, przewróć, kiedy się zrumienią. Do blendera wrzuć pomidory, imbir, szalotki obrane ze skóry, chili, 1/2 pęczka kolendry, kurkumę, miód, pastę tandoori masala i mleko kokosowe. Zmiksuj na gładką masę i wlej na patelnię, na której smaży się mięso.
  • Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Podaj udekorowane kolendrą i jogurtem z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z Dzień Dobry TVN.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix