zamknij

Kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Indyjska wersja pysznych klopsików
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKofty wołowe

Składniki

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 400 g chudej wołowiny mielonej
  • 3 duże pomidory
  •  imbir wielkości kciuka, obrany
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry świeżej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki pasty tandoori masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  •  jogurt naturalny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
0
  • Wsyp do miski soczewicę odsączoną na sitku, dopraw solą, pieprzem i mieszanką garam masala, dodaj mięso mielone, wymieszaj i porządnie wygnieć.
  • Formuj kulki i smaż na patelni na łyżce oliwy, przewróć, kiedy się zrumienią. Do blendera wrzuć pomidory, imbir, szalotki obrane ze skóry, chili, 1/2 pęczka kolendry, kurkumę, miód, pastę tandoori masala i mleko kokosowe. Zmiksuj na gładką masę i wlej na patelnię, na której smaży się mięso.
  • Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Podaj udekorowane kolendrą i jogurtem z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z Dzień Dobry TVN.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix