zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kołacz drożdżowy z serem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 3 Ilość porcji
bryczka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony na konkurs Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: smakowekubki.comKołacz drożdżowy Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 70 dkg mąki
  • 7 dkg drożdży
  • 0.5 l mleka
  • 10 dkg cukru kryształ
  • 15 dkg masła
  • 4  żółtka
  • 20 dkg twarogu tłustego
  • 3 dkg cukru wanilinowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
0
32

- drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki mąki , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.W dużej misie wymieszać resztę mąki ze szczyptą soli, żółtka utrzeć w blenderze z cukrem do białości, dodać do mąki, wlać rozczyn drożdży, wymieszać ręką, wlewać ciepłe masło, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie lśniące i napowietrzone. Jeżeli jest za twarde należy dolać ciepłego mleka i dokładnie ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na temp. 185 stopni C. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą cześć podzielić na trzy równe części, rozwałkować każdą część po kolei w kształcie koła. Pierwszy krążek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować cienko masą serową. Następnie wałkować drugi krążek , położyć na krążku z serem i również obłożyć cienko masą serową, przykryć trzecim krążkiem. Następne czynności dokładnie pokazuję na zdjęciach. Środek kwiatu zrobiłam własnym pomysłem, uformowałam bułeczkę nadziewając ją serem, ułożyłam na środku kwiatu. Otoczkę zrobiłam wycinając kółko średnicy 7 cm , złożyłam je na pół i nacięłam nożycami kuchennymi krzyż, potem rożki wywinęłam na wierzch i nałożyłam na bułeczkę. Po zapleceniu kwiatu, odstawić na 15 minut ,aby ciasto lekko podrosło, posmarować jajkiem i posypać cukrem perełkowym lub kryształem.

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepraszam, może to głupie pytanie, ale jak mogę oddać głos? :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Czy ja wiem? Wyróżnienie dla tak przeciętnego przepisu?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zazdrościsz jej, czy o co chodzi? Przepis nie jest przeciętny. Wykorzystuje powszednie dostępne składniki, do tego kołacz to przepiękna forma! Bryczko, nie przejmuj się takimi komentarzami. Niektórzy Czytelnicy nie mają Ci nic do powiedzenia, ale na złośliwosci zawsze znajdą i czas i siłę. Powodzenia w konkursie! Magda z Crust&Dust

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Nie sztuką jest zrobić coś pysznego ze wspaniałych, pysznych samych w sobie produktów, sztuką jest zrobić coś prostego, a niebanalnego zarazem, do tego tak estetycznie wyglądającego,

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Nawet nie będę próbowała go piec, ale na Twój z chęcią się wproszę. Trzymam kciuki> Beata K

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Marek Kacperek

                      Aż ślinka leci. Nie powinienem czytać takich rzeczy. Właśnie się odchudzam.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Aż ślinka leci. Nie powinienem czytać takich rzeczy. Właśnie się odchudzam.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Bozenko....gratuluje pomyslu..Twoj kolacz jest SUPER. Wyglada wspaniale !!! Zaglosowalam i zycze wygranej. Powodzenia ! Bogusia Jachimek :))

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Wyglada imponujaco,smakuje zapewne wybornie,jak wiele wypiekow naszej Bryczki Kochanej....trzymam kciuki a jakze i wierze w zwyciestwo Anula K.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      slyszalam o kolaczach ale nigdy nie upieklam sama , jadlam kolacze rodemz Bulgarii , nasze dzieci zajadaly sie nimi , teraz kolej na kolacz od cioci B. Dzieki za przepis ,napewno niezawodny jak wszystkie !

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          wyglada pieknie i napewno smakuje wybornie mam nadzieje ze uda mi sie upiec na zblzajace sie Swieta Wielkanocne .

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Wyglada bardzo pieknie i apetycznie napewno smakuje wybornie postaram sie skorzystac z tego przepisu na zblizajace sie Swieta Wielkanocne .

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Champion cyklistów Przepis 16

                                                  Champion cyklistów

                                                  Niebanalna szarlotka

                                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                                  Wiśniowy drift

                                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                                  Przepis 14

                                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                                  Ogień w gardle!

                                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                                  Przysmak młodości

                                                  Kanapka idealna!

                                                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                  Szaszłyki wyborne

                                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                                  Deserowa wersja pomidora

                                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                                  Kotlety po grecku

                                                  tvnpix