zamknij

Kołduny ze śliwkami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodkie pierożki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  •  na farsz:
  • 500 g powideł śliwkowych
  •  mielony cynamon
0
1

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą, cukrem, jajkami i mlekiem.
  • Szybkimi ruchami zagnieć ciasto i wyrabiaj aż powstanie jednolita masa.
  • Podziel ciasto na kilka mniejszych części.
  • Rozwałkuj jedną cienko, na blacie oprószonym mąką.
  • Wycinaj z ciasta kółka średnicy ok. 6cm.
  • Nałóż na każde z kółek po łyżeczce powideł i sklejaj kołduny szczelnie by farsz nie wypadł podczas gotowania. Powtarzaj czynność do wykorzystania powideł i farszu.
  • Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj do niej surowe kołduny partami.
  • Zamieszaj kilka razy podczas gotowania by nie przywarły do garnka, a gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Gotowe kołduny wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzach. Podawaj oprószone cynamonem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix