zamknij

Kołduny ze śliwkami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodkie pierożki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  •  na farsz:
  • 500 g powideł śliwkowych
  •  mielony cynamon
0
1

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą, cukrem, jajkami i mlekiem.
  • Szybkimi ruchami zagnieć ciasto i wyrabiaj aż powstanie jednolita masa.
  • Podziel ciasto na kilka mniejszych części.
  • Rozwałkuj jedną cienko, na blacie oprószonym mąką.
  • Wycinaj z ciasta kółka średnicy ok. 6cm.
  • Nałóż na każde z kółek po łyżeczce powideł i sklejaj kołduny szczelnie by farsz nie wypadł podczas gotowania. Powtarzaj czynność do wykorzystania powideł i farszu.
  • Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj do niej surowe kołduny partami.
  • Zamieszaj kilka razy podczas gotowania by nie przywarły do garnka, a gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Gotowe kołduny wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzach. Podawaj oprószone cynamonem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix