zamknij

Kołduny ze śliwkami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodkie pierożki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  •  na farsz:
  • 500 g powideł śliwkowych
  •  mielony cynamon
0
1

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą, cukrem, jajkami i mlekiem.
  • Szybkimi ruchami zagnieć ciasto i wyrabiaj aż powstanie jednolita masa.
  • Podziel ciasto na kilka mniejszych części.
  • Rozwałkuj jedną cienko, na blacie oprószonym mąką.
  • Wycinaj z ciasta kółka średnicy ok. 6cm.
  • Nałóż na każde z kółek po łyżeczce powideł i sklejaj kołduny szczelnie by farsz nie wypadł podczas gotowania. Powtarzaj czynność do wykorzystania powideł i farszu.
  • Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj do niej surowe kołduny partami.
  • Zamieszaj kilka razy podczas gotowania by nie przywarły do garnka, a gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Gotowe kołduny wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzach. Podawaj oprószone cynamonem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix