zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Planeta Smaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://planeta-smaku.blogspot.comKolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

Składniki

  • 2 cukinie (o łącznej wadze ok. 700g)
  • 1 łyżka masła klasycznego Lurpak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 torebki ugotowanego brązowego ryżu
  • 2 jajka
  • kilka listków bazylii
  • garść oliwek zielonych
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju
0
6

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp dużą szczyptą soli, odstaw na kilkanaście minut.
  • Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru wody.
  • Marchew zetrzyj na drobnych oczkach.
  • Cebulę, oliwki i bazylię drobno posiekaj.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj do cukinii, wymieszaj. Wsyp ryż, mąkę, wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem (ilość - wg uznania). Zmiksuj na gładką masę. Na patelni roztop masło, wlej olej.
  • Dzięki połączeniu masła z olejem placuszki będą bardziej rumiane i delikatne w smaku.
  • Łyżką połóż porcje ciasta, formuj okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj z jogurtem greckim.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam wszelkie placki warzywne tak więc od groma przepisów przewinęło się przez mój jadłospis. Przepis zapowiadał się obiecująco i smacznie, ale wyszła jedna mało smakowita breja. Za bardzo czuć mączny posmak ryżu jak dla mnie. przepis na jeden raz.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wyszły nie chrupiące i takie miękkie, ale w sumie smaczne. Nie mam zbyt dobrej patelni do smażenia, to pewnie przez to.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jak dla mnie mdlące ale ja za bardzo nie przepadam za cukinią...mojemu mężczyźnie bardzo smakowały...:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              przepis ciekawy, w smaku smaczne, lecz musiałam dodać więcej mąki bo na patelni robiła się papka :(

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Placki wyszły bardzo dobre, nawet mój mąż pochwalił :) Mam alternatywę dla placków ziemniaczanych. Polecam do tego sos szpinakowy, palce lizać!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                      Kotlety mielone na ostro

                      Nowa wersja znanego dania

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Champion cyklistów Przepis 16

                      Champion cyklistów

                      Niebanalna szarlotka

                      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                      Kopytka Piotra Kucharskiego

                      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                      Przysmak młodości Przepis 137

                      Przysmak młodości

                      Kanapka idealna!

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                      Chleb z płatkami owsianymi

                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                      tvnpix