zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Kolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Planeta Smaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://planeta-smaku.blogspot.comKolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

Składniki

  • 2 cukinie (o łącznej wadze ok. 700g)
  • 1 łyżka masła klasycznego Lurpak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 torebki ugotowanego brązowego ryżu
  • 2 jajka
  • kilka listków bazylii
  • garść oliwek zielonych
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju
0
6

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp dużą szczyptą soli, odstaw na kilkanaście minut.
  • Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru wody.
  • Marchew zetrzyj na drobnych oczkach.
  • Cebulę, oliwki i bazylię drobno posiekaj.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj do cukinii, wymieszaj. Wsyp ryż, mąkę, wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem (ilość - wg uznania). Zmiksuj na gładką masę. Na patelni roztop masło, wlej olej.
  • Dzięki połączeniu masła z olejem placuszki będą bardziej rumiane i delikatne w smaku.
  • Łyżką połóż porcje ciasta, formuj okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj z jogurtem greckim.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam wszelkie placki warzywne tak więc od groma przepisów przewinęło się przez mój jadłospis. Przepis zapowiadał się obiecująco i smacznie, ale wyszła jedna mało smakowita breja. Za bardzo czuć mączny posmak ryżu jak dla mnie. przepis na jeden raz.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wyszły nie chrupiące i takie miękkie, ale w sumie smaczne. Nie mam zbyt dobrej patelni do smażenia, to pewnie przez to.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jak dla mnie mdlące ale ja za bardzo nie przepadam za cukinią...mojemu mężczyźnie bardzo smakowały...:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              przepis ciekawy, w smaku smaczne, lecz musiałam dodać więcej mąki bo na patelni robiła się papka :(

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Placki wyszły bardzo dobre, nawet mój mąż pochwalił :) Mam alternatywę dla placków ziemniaczanych. Polecam do tego sos szpinakowy, palce lizać!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Ryba w curry Przepis 15

                      Ryba w curry

                      Indie na talerzu

                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                      Grillowany ser halloumi

                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                      Chleb orzechowy Przepis 112

                      Chleb orzechowy

                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                      Kanapki ze smażoną makrelą

                      Idealne na śniadanie lub kolację

                      Pudding z bagietki Przepis 17

                      Pudding z bagietki

                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                      Kotleciki z brzoskwiniami

                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      tvnpix