zamknij

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Smak Świąt w płynie
Ugotowałem to!65
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
37komentarzy

Składniki

  • 100 g jabłek
  • 100 g śliwek
  • 100 g gruszek
  • 100 g miodu
  • 5 szt goździków
  • 1  pomarańcza
  • cynamon  do smaku
0
38

Sposób przygotowania:

  • Owoce włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny.
  • Podczas gotowania dodaj miód, goździki i cynamon.
  • Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry.
  • Garnek z kompotem zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i odstaw do wystygnięcia.
  • Podaj schłodzony, po obfitym posiłku.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (37)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dodaję jeszcze anyż , sok z cytryny i wanilię

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pół szklanki wody...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Gdyby Pani Gessler, podano w jakiejś restauracji kompot tej konsystencji i wyglądu, zaczęła by nim parskać i wypluwać do wiadra... Ten wyrób powinien być półprzeźroczysty i klarowny by zachęcał do spożycia.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              PITOLISZ ;)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  na innym przepisie widziałam podaną 1 i 1/2l wody na tę samą ilość owoców co w.w.przepisie p.Magdy.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Szkoda, że nikt nie podał ile wody nalać na podaną gramaturę suszu, dziwne.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jak można miód dodać do gotującego się kompotu-przecież straci wszystko co ma najwartościowsze !!!!!!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              kto powiedział, że chodzi o właściwości miodu a nie o jego walory smakowe? Poza tym, niektóre źródła podają, że miód powinno się gotować, gdyż poza pewnymi zdrowotnymi właściwościami posiada znacznie bardziej szkodliwe działanie śluzo-twórcze.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Dokładnie tak, miód dodajemy do letniego wywaru.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      szkoda że przepisy nie są pokazane na video

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          a co tu pokazywac? jak sie wrzuca wszystko do gara? bzdura ;)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Ten kompot to tradycja w mojej rodzinie ( i nie tylko mojej) . W tym roku zrobiłam wg. przepisu p. Magdy tj, dodałam miód i pomarańcz. Miód dodałam jednak nie podczas gotowania , ale kiedy kompot był lekko chłodny , a to dlatego żeby nie stracił w gorącym napoju swoich cudownych właściwości.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  znasz się na zecy

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      wojciech_lenartowicz

                                                      Bardzo smaczny, orzeźwiający.
                                                      Polecam!

                                                      PS. Mętny kolor bierze się m. in. z obecności w nim pomarańczy (ja akurat robiłem go na mandarynkach bo były pod ręką :) ) i według mnie w niczym nie przeszkadza. Kompot wigilijny zawsze kojarzył mi się z mętnym kolorem.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                          Sarna w wielkim mieście

                                                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                          Babka ziemniaczana

                                                          Podlaski specjał

                                                          Ryba w curry Przepis 15

                                                          Ryba w curry

                                                          Indie na talerzu

                                                          Puszyste ego Przepis 14

                                                          Puszyste ego

                                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                          Przepis 66

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                          Kolorowa samba warzywna

                                                          Zdrowe i pyszne danie

                                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                          Knedle ze śliwkami

                                                          Przepis na słodki obiad

                                                          tvnpix