zamknij

Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i szparagami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
To wcale nie jest trudna potrawa!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i szparagami
Autor: "Szczypta Smaku" TVN Style Kotleciki jagnięce

Składniki

  • 4 kotlety jagnięce z combra (ok. 2,5 cm grubości)
  • 3 szalotki
  • pół szklanki  czerwonego wina
  • 1 owoc granatu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 gałązki mięty
  •  oliwa
  •  sól i pieprz
0
3

 

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę
  • Kotleciki przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Smaż po 3,5 minuty z każdej strony
  • Odstaw w ciepłe miejsce by odpoczęły
  • Na patelnie wrzuć posiekane szalotki, podsmaż przez chwilę, jak zaczną zmieniać kolor wlej wino i deglasuj
  • Dodaj sok i nasiona z granatu, ocet balsamiczny, miód i masło, przypraw solą i pieprzem
  • Trzymaj sos na ogniu ok. 6 minut aż zgęstnieje, a smaki się połączą
  • Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce, skrop oliwą i grilluj na patelni przez ok. 6 minut. Powinny być al dente i intensywnie zielone
  • Pod koniec grillowania posyp posiekaną miętą a następnie grubą solą morska
  • Kotleciki polej sosem, obok ułóż szparagi

* deglasowanie to podlewanie płynem /wodą, bulionem, winem/ smażonego mięsa. Robimy to po to, by uzyskać aromatyczny sos.

Przepis pochodzi z programu "Szczypta smaku" w TVN Style. Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska wcześniej tworzyły program "Rewolucja na talerzu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 312

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix