zamknij

Kotlety mielone na ostro

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Nowa wersja znanego dania
Ugotowałem to!67
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kotlety mielone Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 papryka czerwona
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka groszku
  • 300 g pieczarek
  • kilka łyżek  keczupu pikantnego
  • odrobina do posmarowania formy oleju
0
44

Sposób przygotowania:

  • Bułkę namocz w mleku, odciśnij i wymieszaj z mięsem.
  • Dodaj jajko, posiekaną w kostkę cebulę, przyprawy i wyrób dokładnie na jednolitą masę.
  • Dodaj drobno pokrojoną paprykę, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (lub drobno pokrojone), odsączony groszek, kapustę posiekaną w cienkie paseczki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Formuj kotlety mielone w kształcie kulki. Połóż je na wysmarowaną olejem blaszkę i piecz w piekarniku około 20 minut w temp. 180ºC.
  • Keczup rozrób w kilku łyżkach wody i polej kotleciki. Piecz dalej około 20 minut w temp. 160ºC (od czasu do czasu polewaj keczupem z wodą).
  • Podawaj z dowolną surówką.

Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dodajac mleko kotleciki sa bardziej miekkie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pyszne urozmaicenie dla zwykłych kotletów, u mnie dziś coś nowego, kotlety z kaszy gryczanej i twarogu(,kuchnia lidla,), pycha.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          oj przepraszam nie doczytałam bułkę namoczyć w mleku ja namaczam w wodzie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              a do czego mleko ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  no i przede wszystkim dobrze popieprzyć - wtedy mamy na ostro !!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      a co z tym kalafiorem? - zetrzeć go na tarce? Jeśli na ostro to pewnie ostrą paprykę trza dodać ...

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Przepis ciekawy i jeszcze w tygodniu wypróbuję =D Tylko dlaczego w nazwie jest na ostro =P Nie widzę tu nic specjalnie ostrego jeśli sama tego nie przyprawie po swojemu na ostro.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zamiast bułki tartej? Przecież tu nie ma bułki tartej jest bułka ale zamiast niej nie wyobrażam sobie kalafiora

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Zamiast bułki tartej zamiennie dodaję kalafior. Mielone wychodzą wtedy puszyste i lekkie.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 22

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                      Podany na delikatnym puree

                                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                      Szaszłyki wyborne

                                      Nie tylko na sezon grillowy

                                      Przysmak młodości Przepis 137

                                      Przysmak młodości

                                      Kanapka idealna!

                                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                      Ryba w curry Przepis 15

                                      Ryba w curry

                                      Indie na talerzu

                                      Bruschetta z fasolą
                                      Przepis 12

                                      Bruschetta z fasolą

                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                      Kotlety mielone na ostro

                                      Nowa wersja znanego dania

                                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                      Kotleciki z brzoskwiniami

                                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                      tvnpix