zamknij

Kotlety mielone z piersi kurczaka z limonkową nutą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z lekką sałatką z roszponki.
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Kotlety mielone z piersi kurczaka z limonkową nutą
MIELONE Z PIERSI KURCZAKA Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  białko
  • do smaku sól i pieprz
  • 2 garści roszponki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 garść kiełków lucerny
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
0
8

Sposób przygotowania :

Zetrzyj na tarce imbir i skórkę z limonki. Pierś przekrój na kilka części. Do miksera wrzuć mięso, przyprawy, czosnek, białko, sok i skórkę z limonki i zmiksuj. Z gotowej masy uformuj pulpeciki i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj na parze 20 minut. 
W misce przygotuj dressing do sałaty: miód wymieszaj z sokiem z limonki, wyciśniętym czosnkiem i oliwą. Dodaj liście sałat i kiełki i wymieszaj. Upraż pestki dyni. Kotlety i sałatę podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Całość posyp pestkami.


Tradycyjne danie z kotletami mielonymi liczy 570 kcal, a w naszej wersji 300 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

fantastyczny przepis na lato! Na pewno wypróbuję :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      można dodać skórę z cytryny zamiast limonki

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          tvnpix