zamknij

Krakersy gryczane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z pasztetem z wędzonego tofu z oliwkami.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Dzień Dobry TVNKrakersy gryczane

Składniki

  •  Krakersy:
  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka wrzątku
  • płaska łyżeczka soli
  •  mąka gryczana do podsypywania
  •  Pasztet:
  • 2 kostki wędzonego tofu
  • słoik czarnych, wędzonych, greckich oliwek
  • 1/2 szklanki suszonych omidorów odsączonych z zalewy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
  •  sól kamienna lub morska
  •  świeżo mielony pieprz do smaku
0
0

Krakersy:

  • Mąkę gryczaną z solą zalej wrzątkiem cały czas mieszając widelcem.
  • Po chwili ciasto zacznie się kleić tworząc większe kawałki.
  • Ostrożnie, uważając, aby się nie poparzyć zlep całość w kulę.
  • Podsypując mąką gryczaną wyrób jednolite ciasto.
  • Uformuj z niego wałek.
  • Pokrój na porcje.
  • Każdą rozwałkuj i wytnij szklanką okrągłe krakersy (lub pokrój w trójkąty albo kwadraty).
  • Ciasto możesz również posypać przyprawami (np. czarnuszka, kmin, sezam) lub solą i rozwałkować.
  • Piecz na papierze do pieczenia w 200 st. C z termoobiegiem aż staną się chrupiące.

Pasztet z wędzonego tofu z oliwkami:

  • Wszystkie składniki zmiksuj razem w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy.
  • Podawaj na krakersach gryczanych.
  • Dodatki: rzodkiewka, natka pietruszki lub pomidorki koktajlowe.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix