zamknij

Kranz - okrągły makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Piotr Kucharski przedstawia sekretny przepis na okrągły makowiec
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kranz - okrągły makowiec
Autor: TVN Kranz - orągły Makowiec Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 1100 g mąki pszenej
  • 550 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 500 g maku
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast
  • 120 g bułki tartej
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g miodu
0
20

Sposób przygotowania:

Kruszonka:

Dzień wcześniej przygotuj kruszonkę. Zagnieć wszystkie składniki razem (250 g masła, 250 g cukru, 500 g mąki pszennej). Odstaw na jeden dzień nie przykrywając.

Ciasto:

Drożdże (40g) i cukier (50g) rozpuść w letnim mleku (200 ml). Odstaw na 20 minut. Mąkę (600g) wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj, dodaj żółtka i masło (50 g). Zagnieć całość na gładką i elastyczną masę, jeśli będzie potrzeba podsyp delikatnie mąką. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, wyłóż na niego masę makową. Zwiń ciasto jak struclę. Dużą tortownicę około 26-28 cm (bez spodu i z otwartą klamrą aby były większe) ułóż na blasze do pieczenia a na środku postaw komin. Ciasto ułóż dookoła komina zlepiając końce. Wierzch posyp kruszonką. Odstaw na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Spód i boki rozgrzanego piekarnika spryskaj wodą, by zaparował piekarnik. Do tak przygotowanego piekarnika wstaw ciasto i piecz około 50-60 minut. Po około 30 minutach po raz kolejny spryskaj boki i spód piekarnika wodą.

Masa makowa:

Mak na sucho przepuść przez maszynkę. Zaparz gorącym mlekiem (350 ml). Odstaw do nasiąknięcia na około 30 minut, następnie jeszcze raz przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami (aromatem migdałowym, bułką tartą, orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem).

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis jest świetny jak komuś nie pasuję składniki to po co komentujecie znajdźcie inny przepis i tyle.Smak jest rewelacyjny w tym roku tez zagości na naszym stole:)))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robiłam w tamtym roku rewelacja;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najgorszy makowiec jaki kiedykolwiek jadlam. nie polecam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kruszonka z pół kg mąki? do jednego makowca? Drożdżowe z proszkiem do pieczenia? świat się kończy jeśli to jest dobre gotowanie tzn pieczenie:(

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobiłem. Wyszło znakomicie. Ale po co tyle kruszonki???!!! 3/4 musiałem wyrzucić bo było za dużo.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W czym tkwi sekret tego makowca?Może w tym,że ciasto drożdżowe psuje Pan dodatkiem proszku do pieczenia,a do masy makowej chyba lepie by było dodać więcej orzechów zamiast ogromnej ilości bułki tartej.Z podanej ilości składników (ok.3300g) można upiec w tortownicy nawet trzy makowce.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Chleb orzechowy Przepis 112

                          Chleb orzechowy

                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                          Podany na delikatnym puree

                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                          Klasyka na twoim stole

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                          Wiśniowy drift Przepis 102

                          Wiśniowy drift

                          Sernik z sosem wiśniowym

                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                          Szaszłyki wyborne

                          Nie tylko na sezon grillowy

                          tvnpix