zamknij

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna zupa z buraka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Krem buraczany z mlekiem kokosowym
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 3 duże buraki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki  czosnku
  • mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • duża puszka  mleczka kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
  •  świeża natka kolendry lub pietruszki
  • mały kawałek  buraka pokrojony w paseczki
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Szoruj buraki (nie obieraj!) i zawiń je w folię aluminiową.
  • Piecz przez 45-50 min.
  • Upieczone buraki rozwiń z folii i chwilę studź.
  • Odetnij im korzonki, pokrój na pół, a następnie pokrój w plasterki.
  • Ćwiartkę buraka zostaw i pokrój w cienkie paseczki - będą nam potrzebne do wykończenia zupy.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli masz zamiar użyć chili w proszku, dodaj je na koniec, już po zmiksowaniu kremu).
  • Smaż wszystko przez minutę, następnie dodaj pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszaj.
  • Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotuj przez 10-15 min. na niewielkim ogniu.
  • Zupę miksuj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj więcej wody.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Jeśli chcesz użyć sproszkowanego chili, dodaj je razem z resztą przypraw.
  • Podaj bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.

Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawe, ale szału nie ma:-)
Pozdrawiam Agnieszka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Krem z buraków jest fenomenalny :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix