zamknij

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna zupa z buraka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem buraczany z mlekiem kokosowym
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 3 duże buraki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki  czosnku
  • mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • duża puszka  mleczka kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
  •  świeża natka kolendry lub pietruszki
  • mały kawałek  buraka pokrojony w paseczki
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Szoruj buraki (nie obieraj!) i zawiń je w folię aluminiową.
  • Piecz przez 45-50 min.
  • Upieczone buraki rozwiń z folii i chwilę studź.
  • Odetnij im korzonki, pokrój na pół, a następnie pokrój w plasterki.
  • Ćwiartkę buraka zostaw i pokrój w cienkie paseczki - będą nam potrzebne do wykończenia zupy.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli masz zamiar użyć chili w proszku, dodaj je na koniec, już po zmiksowaniu kremu).
  • Smaż wszystko przez minutę, następnie dodaj pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszaj.
  • Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotuj przez 10-15 min. na niewielkim ogniu.
  • Zupę miksuj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj więcej wody.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Jeśli chcesz użyć sproszkowanego chili, dodaj je razem z resztą przypraw.
  • Podaj bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.

Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawe, ale szału nie ma:-)
Pozdrawiam Agnieszka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Krem z buraków jest fenomenalny :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          tvnpix