zamknij

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna zupa z buraka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem buraczany z mlekiem kokosowym
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 3 duże buraki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki  czosnku
  • mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • duża puszka  mleczka kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
  •  świeża natka kolendry lub pietruszki
  • mały kawałek  buraka pokrojony w paseczki
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Szoruj buraki (nie obieraj!) i zawiń je w folię aluminiową.
  • Piecz przez 45-50 min.
  • Upieczone buraki rozwiń z folii i chwilę studź.
  • Odetnij im korzonki, pokrój na pół, a następnie pokrój w plasterki.
  • Ćwiartkę buraka zostaw i pokrój w cienkie paseczki - będą nam potrzebne do wykończenia zupy.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli masz zamiar użyć chili w proszku, dodaj je na koniec, już po zmiksowaniu kremu).
  • Smaż wszystko przez minutę, następnie dodaj pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszaj.
  • Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotuj przez 10-15 min. na niewielkim ogniu.
  • Zupę miksuj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj więcej wody.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Jeśli chcesz użyć sproszkowanego chili, dodaj je razem z resztą przypraw.
  • Podaj bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.

Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawe, ale szału nie ma:-)
Pozdrawiam Agnieszka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Krem z buraków jest fenomenalny :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          tvnpix