zamknij

Krem karmelowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deser dla smakoszy
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem karmelowy
Autor: StockFood/AgencjaFree. Krem karmelowy

Składniki

  • 120 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 pomarańcza
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Wysyp 80g cukru na rozgrzaną patelnię i gotuj aż cukier zbrązowieje ciągle mieszając.
  • Przelej powstały karmel na dno żaroodpornych miseczek.
  • Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i zeskrob miąższ.
  • Przelej mleko do garnka razem ze śmietaną, 2 łyżkami cukru i miąższem wanilii.
  • Zagrzej, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • W misce wymieszaj żółtka z jajkami i odrobiną cukru do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodaj masę mleczno-waniliową i zamieszaj dokładnie.
  • Przelej przez sito, a powstały krem rozlej do miseczek.
  • Rozgrzej piekarnik do 140C.
  • Umieść miski na blasze wypełnioną 2l  gorącej wody.
  • Wstaw do piekarnika na 45 minut.
  • Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem wyjmij z miseczek odwracając do góry dnem.
  • Podawaj z cząstkami pomarańczy.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix