zamknij

Krem karmelowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deser dla smakoszy
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Krem karmelowy
Autor: StockFood/AgencjaFree. Krem karmelowy

Składniki

  • 120 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 pomarańcza
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Wysyp 80g cukru na rozgrzaną patelnię i gotuj aż cukier zbrązowieje ciągle mieszając.
  • Przelej powstały karmel na dno żaroodpornych miseczek.
  • Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i zeskrob miąższ.
  • Przelej mleko do garnka razem ze śmietaną, 2 łyżkami cukru i miąższem wanilii.
  • Zagrzej, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • W misce wymieszaj żółtka z jajkami i odrobiną cukru do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodaj masę mleczno-waniliową i zamieszaj dokładnie.
  • Przelej przez sito, a powstały krem rozlej do miseczek.
  • Rozgrzej piekarnik do 140C.
  • Umieść miski na blasze wypełnioną 2l  gorącej wody.
  • Wstaw do piekarnika na 45 minut.
  • Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem wyjmij z miseczek odwracając do góry dnem.
  • Podawaj z cząstkami pomarańczy.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix