zamknij

Krem karmelowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deser dla smakoszy
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem karmelowy
Autor: StockFood/AgencjaFree. Krem karmelowy

Składniki

  • 120 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 pomarańcza
0
8

 

Sposób przygotowania:

  • Wysyp 80g cukru na rozgrzaną patelnię i gotuj aż cukier zbrązowieje ciągle mieszając.
  • Przelej powstały karmel na dno żaroodpornych miseczek.
  • Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i zeskrob miąższ.
  • Przelej mleko do garnka razem ze śmietaną, 2 łyżkami cukru i miąższem wanilii.
  • Zagrzej, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • W misce wymieszaj żółtka z jajkami i odrobiną cukru do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodaj masę mleczno-waniliową i zamieszaj dokładnie.
  • Przelej przez sito, a powstały krem rozlej do miseczek.
  • Rozgrzej piekarnik do 140C.
  • Umieść miski na blasze wypełnioną 2l  gorącej wody.
  • Wstaw do piekarnika na 45 minut.
  • Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem wyjmij z miseczek odwracając do góry dnem.
  • Podawaj z cząstkami pomarańczy.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix